SDP käynnisti hankkeen "kaupunkien takaisinvaltaamiseksi"

Kehnosta kuntavaalituloksesta sisuuntunut SDP on käynnistänyt sisäisen hankkeen, jolla se pyrkii vahvistamaan asemiaan etenkin suurimmissa kasvukeskuksissa.

SDP ei johtavan oppositiopuolueen asemasta huolimatta onnistunut ponnistamaan kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi, vaan hävisi yli prosenttiyksiköllä ykköspuolue kokoomukselle.

Suurimmissa kaupungeissa SDP:n tulokset ovat karua luettavaa. Seitsemässä suurimmassa kaupungissa SDP:n ääniosuus putosi vähintään yhdellä prosenttiyksiköllä. Helsingissä ja Turussa pudotusta kertyi kolmisen prosenttiyksikköä ja Jyväskylässä jopa lähes viisi.

Varapuheenjohtaja Sanna Marin on lähiaikoina kiertämässä läpi parikymmentä Suomen suurinta kaupunkia, joissa käynnistetään strategiatyö alkavan valtuustokauden tärkeimpien poliittisten teemojen kartoittamiseksi. Tavoitteena on vahvistaa puolueen profiilia ja tuoda se lähemmäs äänestäjiä.

Marinin mukaan SDP tavoittelee "kaupunkien takaisinvaltaamista".

– Haasteena on, että nuoremmat ihmiset eivät löydä sosiaalidemokraattista puoluetta niin kuin pitäisi. Monet ihmiset jakavat meidän arvomme ja aatteemme, mutta jostakin syystä varsinkin nuoremmilla sukupolvilla puoluekannatus kanavoituu vihreisiin ja vasemmistoliittoon, Marin sanoo.

Vihreät demarien tontilla

Marinin mukaan suuriin kasvukeskuksiin panostaminen on välttämätöntä, sillä niiden merkitys on kaupungistumiskehityksen myötä koko ajan kasvamassa.

– Vaikka nousimmekin Tampereella ja Vantaalla suurimmaksi puolueeksi meidän kannatuksemme niissä putosi. Nousimme suurimmiksi, koska kokoomus kompuroi vielä meitäkin pahemmin, Marin muistuttaa.

Marin kiinnittää huomiota siihen, että lähes viidellä prosenttiyksiköllä kannatustaan lisänneet vihreät menestyivät vaaleissa puhumalla perinteisistä sosiaalidemokraattisista teemoista kuten koulutuksesta ja päivähoidosta.

– Vihreät ovat tulleet sosiaalidemokraattien tontille, Marin summaa.

Marin ei usko sitä, että arvoliberaaleihin kasvukeskuksiin ja nuoriin äänestäjiin panostamalla SDP vaarantaisi kannatuksensa varttuneempien äänestäjien keskuudessa.

– Tällaista vastakkainasettelua korostetaan aivan liikaa, ikään kuin olisi jokin erillinen kaupungeissa elävä punavihreä kuplaäänestäjäkunta ja toisaalta jokin erillinen duunarikannattajakunta. Sosiaalidemokraattiset arvot ja tavoitteet voivat puhutella yhtä lailla sekä vanhempia että nuorempia ikäluokkia.

Looginen reaktio

Puolueita tutkinut Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio ei ylläty kuullessaan SDP:n hankkeesta.

– Tämä on looginen reaktio kuntavaalien tulokseen, Raunio sanoo.

Raunion mukaan SDP on kannatuksen vahvistamishankkeessaan oikeilla jäljillä, sillä kaupungeissa on SDP:n kanssa yhteensopiva arvopohja ja paljon potentiaalisia äänestäjiä.

– Esimerkiksi yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa vihervasemmistolaisuus on hyvin voimakasta, mutta se ei vain kanavoidu SDP:hen.

Raunion mukaan SDP kärsii imago-ongelmasta, jonka korjaajaksi Sanna Marinin kaltainen nuori ja nouseva tähti on ymmärrettävä valinta.

– Opiskelijoiden näkökulmasta SDP:llä on vanhahtava ja menneisyyteen jämähtäneen puolueen leima, mikä ei välttämättä lainkaan vastaa todellisuutta.   

Lue myös:

    Uusimmat