Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Sdp ja kokoomus saivat kasaan muhkeimmat ehdokaslistat aluevaaleihin – Perussuomalaiset päihitti keskustan

SDP:llä ja kokoomuksella suurimmat ehdokaslistat aluevaaleissa 2:02

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden suunnan määritteleviin aluevaaleihin on tänään 14. joulukuuta 40 päivää aikaa. Vaalien ehdokasasettelu päättyi tänään ja varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta

Ehdokasasettelun perusteella Kokoomus ja Sdp lähtevät muhkeimmilla listoilla vaaleihin ja Perussuomalaiset päihitti ehdokasmäärässä keskustan. Molemmilla puolueilla on noin 1 630 ehdokasta, Sdp:llä muutama kokoomusta enemmän.

Vaaliliittojen myötä kokoomuksella on täydet listat koko maassa.

– Kyllä puolet vaaleista käydään siinä vaiheessa, kun ehdokaslistoja kootaan ja tietenkin, kun uudet vaalit ja oli kysymysmerkkejä, miten ihmiset lähtevät mukaan niin on ollut tosi hienoa huomata, että kenttäväki on saanut koottua ympäri Suomea kattavat ehdokaslista niin se on tosi iso onnistuminen meidän koko puolueelle, kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoo.

Perussuomalaisilla ehdokashankinta tökki ruotsinkielisillä alueilla.

– Meidän on parannettava työtä ruotsinkielisillä alueilla. Kokonaisuutena ei mennyt huonosti. Meillä on yhdeksällä alueella täysi lista. Projekti oli haastava, mutta ehdokasmäärä kokonaisuutena tuo rohkaisua vaaleihin, Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen sanoo.

Keskustalla oli vaikeuksia Uudellamaalla.

– Ehdokashankinta korreloi aina siihen puolueen perustoiminnan laajuuteen eikä tietenkään ole mikään salaisuus, että meillä on Uudellamaalla vielä laajentamisen varaa, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo.

Muista puolueista Vasemmistoliitto ja vihreät ylsivät yli tuhanteen ehdokkaaseen. Liike Nyt (350 ehdokasta) saa ehdokkaita kaikille hyvinvointialueille.

Helsinki ei ole mukana

Helsinki ei ole vaaleissa mukana, mikä heikentää vihreiden tulosta muihin vaaleihin verrattuna. Vihreät onnistui saamaan kuitenkin täydet listat viidelle alueelle.

– Vähiten ehdokkaita saatiin sellaisilla alueilla, joissa maakunnissa eli hyvinvointialueilla on väkimäärä on pieni ja kuntavaaleissa on nähty pienempiä listoja vihreiltä. Vastaavasti isommilla alueilla ollaan saatu sitten täysiä listoja, vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen sanoo.

Kansanedustajia aluevaaleissa on ehdolla useita kymmeniä, joten moni parlamentaarikko arvioi aikansa riittävän myös aluevaltuustoille.

Vaalien ehdokasasettelu päättyi tänään ja varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Vaalit tarvitaan, koska vastuu sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuonna 2023.

Helsinki järjestää palvelut edelleen itse, joten vaali ei koske pääkaupunkia.

Lue myös:

    Uusimmat