Mainos

Schengen-huoli EU-pöydällä: Sisäministerit ruotivat yhteistä rajavartiostoa

Schengenin pelastaminen ja ulkorajavalvonnan kiristäminen ovat keskiössä, kun EU-maiden sisäministerit kokoontuvat tänään Amsterdamiin.

Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.)

Ministerit pyrkivät edistämään suunnitelmaa EU:n yhteisen rajavartioston perustamisesta. Yhteinen viranomainen voisi lähettää kriisitilanteissa rajajoukkoja Schengenin ulkorajalle.

Huolia Schengen-alueen romahtamisesta ruokkii se, että Kreikan rajat vuotavat pahasti edelleen ja useat EU-maat ovat pitkittäneet sisärajatarkastuksiaan.

EU:ssa on viime päivinä keskusteltu mahdollisuudesta pysäyttää siirtolaisten kulku Kreikan pohjoisrajalle. Kreikan pohjoisnaapurille Makedonialle voitaisiin lähettää apua rajavalvonnan tehostamiseen.

Kreikka ei ole itse pysäyttänyt siirtolaisten kulkua, vaan valtaosa heistä on päästetty rekisteröimättä jatkamaan matkaa pohjoiseen. Jos valvonta kiristyisi merkittävästi Makedonian-rajalla, yhä useammat siirtolaiset jäisivät Kreikan vastuulle.

Kreikka vastustaa EU:n suunnitelmia jyrkästi, koska se pelkää maan muuttuvan pakolaisleireiksi. Kreikkaan saapuu edelleen joka päivä parisentuhatta siirtolaista. Määrien ennakoidaan kasvavan rajusti kevään tullessa.

EU on pyrkinyt viime syksystä lähtien rajoittamaan siirtolaisten pääsyä Turkin kautta Kreikkaan. Tässä on toistaiseksi epäonnistuttu, mikä pakottaa jäsenmaat miettimään kuumeisesti uusia ratkaisuja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.