Pakolaiskriisi taas EU-pöydällä: Sisäministerit puivat yhteistä rajavartiostoa

Euroopan unionin yhteinen rajavartiosto on tänään työpöydällä, kun EU-maiden sisäministerit kokoontuvat Brysseliin. Tavoitteena on saada uusi viranomainen perustettua loppukesään mennessä.

Yhteinen rajavartiosto toisi lisätehoa EU:n ulkorajavalvontaan. Ennen sitä EU yrittää saada kaaoksen Kreikan ulkorajalla hallintaan Turkin kanssa tehtävän yhteistyön avulla.

– Huolimatta Turkki-yhteistyöstä yhteinen rajavartiosto tarvitaan, sanoi korkea EU-virkamies eilen Brysselissä. 

EU-maiden ja Turkin johtajat sopivat maanantaina pitkälle menevästä yhteistyöstä, jonka yksityiskohdat ja toteutus ovat vielä auki. Sopimuksen keskiössä on ajatus Kreikkaan saapuvien turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Turkkiin.

Sisäministerien odotetaan vaihtavan ajatuksia siitä, miten tämä saadaan käytännössä toteutettua. YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kyseenalaistaneet suunnitelman oikeusperustan. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tähdentää, että jokainen turvapaikkahakemus on käsiteltävä huolella.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat puuttuneet siihen, että turvapaikan hakeminen Turkista on hyvin vaikeaa. Turkki on pitänyt syyrialaisia "vieraina", joilla on oikeus korkeintaan väliaikaiseen suojeluun. Afgaaneille ja irakilaisille turvapaikkaa ei käytännössä myönnetä.

EU-maiden ja Turkin pitäisi päästä sopuun suunnitelman yksityiskohdista ensi viikon torstaihin mennessä.


Lue myös:

    Uusimmat