Savukoski Nelan etsinnöistä: "On promillen mahdollisuus, että hän löytyy"

Kadonneen Nela Utkinan etsinnät jatkuvat Nuuksiossa Kadonneen Etsijät -vapaaehtoisryhmän johdolla. Etsinnät alkoivat tänään ja jatkuvat ainakin marraskuun alkuun saakka.

Mukana on Reino Savukoski, kuuluisa kadonneiden etsijä, joka on osallistunut useisiin vedenalaisiin etsintöihin. Hän on löytänyt urallaan yli 100 kadonnutta. 

Nelan etsinnöissä Savukosken käytössä on pienellä moottorilla varustettu kumivene, jossa on viistokaikuluotain ja plotteri, jotka kartoittavat vesistön pohjaa.

Viistokaikuluotain on niin tarkka, että se pystyy näyttämään veden pohjassa olevat kappaleet, kuten puhun rungot ja oksat ja tietysti myös mahdolliset ihmiset.

Veneeseen välittyvä kuva on Savukosken mukaan valokuvamaiseen tarkkaa.

– Jos siellä on ruumis, sen kyllä erottaa. Se on vähän nuken tapainen ja pieni, mutta kädet ja jalat näkyvät, ja havainto on ihan selkeä, Savukoski kertoo.

Jos ruumiista tehdään kaikuluotaimella havainto, tutkitaan paikka käyttämällä etsintöjen avuksi saatua vedenalaista robottikameraa.

Etsintäryhmällä on käytössä myös vapaaehtoisia sukeltajia, joita kutsutaan paikalle.

Pitkäjärvi on valikoitunut ensimmäiseksi etsintäkohteeksi teletunnistetietojen perusteella. Savukosken mukaan vedet Nuuksion Pitkäjärvessä ovat etsinnöille otolliset.

– Pohja on ihan ok, ja jos Nela täällä on, meillä on aivan hyvät mahdollisuudet hänet löytää.

Etsinnät kuitenkin vievät aikaa.

Savukoski vetoaakin Nelaan, jos hän on jossain hengissä.

– Jos Nela on hengissä, vetoan, että hän ilmaisee sen, antaa merkin itsestään, koska meillä olisi kolme muutakin etsintää. Jos hän on elossa, antaisi sen merkin itsestään, että hänellä ei ole mitään hätää.

Sukellusetsintöjä johtava Savukoski ei ole kovin toiveikas Nelan löytymisen suhteen.

– Täällä on paljon ollut etsijöitä. Promillen mahdollisuus on hänet löytää, mutta sitä me yritämme kyllä aika sitkeästi, jos se onnistuisi.

Savukosken mukaan Nelan katoamiseen liittyy myös selittämätöntä mystiikkaa, jonka perusteella hän on hyvin varovainen arvioissaan sen suhteen, löytyykö Nela tai onko hän vielä elossa. 

Etsintöjä johtava vapaaehtoinen Jarkko Hyöppönen kertoo, että etsintöjä Pitkäjärvellä jatketaan neljä päivää.

Jos mitään ei löydy, siirrytään muihin ennalta päätettyihin kohteisiin Etelä-Nuuksiossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja