Saunan kiuaskin kaipaa puhdistusta, näin se sujuu

Saunan kiuas on syytä puhdistaa säännöllisesti. Kovin usein sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä.

Saunan pesu suositellaan tehtävän yhdestä neljään kertaan vuodesta, riippuen siitä, kuinka usein saunaa käytetään.

Saunan kiuaskin on hyvä puhdistaa silloin tällöin. Luontevasti se sujuu ennen saunan pesua, silloin kiukaan putsaamisesta mahdollisesti tullut lika, kuten nokitahrat, tulee saman tien putsattua.

Kiuas kannattaa puhdistaa, koska se pidentää sen käyttöikää. Kiukaan puhdistuksen yhteydessä huomaa myös, mikäli kiviä on tarvetta vaihtaa, tai onko itse kiuas tullut jo käyttöikänsä päätökseen.

Aloitus

Jos käytät sähkökiuasta, irrota se ensin verkkovirrasta. Puukiukaan puhdistus kannattaa aloittaa tuhkien perusteellisemmalla poistamisella. Huomaa, että tuhka ja kekäleet pysyvät yllättävän kauan kuumina, joten pidä hetki taukoa löylyjen ja siivouspäivän välillä.

Kivet

Kiukaan kivet laitetaan vedelle täytettyyn ämpäriin tai ammeeseen. Kivien annetaan liota vedessä, jotta kaikki mahdollinen irtopöly irtoaa niistä. Likoamisen aikana voi puhdistaa kivien alustan, jonne on voinut kertyä kivipölyä ja murusia. Huomaa, että tavallinen imuri voi mennä tukkoon kivipölystä.

Nokitahrat

Nokitahrat lähtevät yleensä melko helposti pyyhkimällä. Lasiluukku voidaan putsata sanomalehdellä hankaamalla. Sitkeimpiin nokitahroihin voi käyttää puhdistusaineita.

Ulkokuori

Kiukaan ulkokuoreen saattaa kertyä saostumia. Ne voi poistaa käyttämällä esimerkiksi etikka-vesi-seosta tai ruokasooda-vesi-seosta tai puhdistusainetta.

Lähde: Siivous.info

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat