Sauna, poreallas ja terassi ullakolle

Toiseen ullakon kahdesta asunnosta rakennettiin sauna, toiseen poreallas ja kaunis, kaareva lasitiiliseinä sen viereen. Molemmista tiloista on suora pääsy terassille.

Sauna on toteutettu puurunkoisena ja eristetty lasivillalla. Poistoilmanvaihto on toteutettu mallikelpoisesti: alhaalla on alapoisto, jota käytetään saunomisen aikana. Yläpoistoventtiili on silloin kiinni ja avataan sen jälkeen. Panelointi on tehty hienosta leppäpaneelista.

Mutta tärkein on unohdettu: korvausilman tuominen saunatiloihin. Venttiilejä ei ole, vaan ilmeisesti on ajateltu että korvausilma saadaan pesuhuoneesta löylyhuoneen oven alta, johon on jätetty tilaa - mutta mistä sitä tuodaan pesuhuoneeseen? Käytännössä ovet pitäisi nyt pitää auki terassille asti, jotta ilmaa saadaan riittävästi!

Toinen vakava puute löytyy löylyhuoneen paneelin takaa. Seinä on verhoiltu alumiinifoliolla, joka on teipattu asiallisella alumiiniteipillä. Asukas halusi kuitenkin pystypaneelin - se on tietysti aivan mahdollinen, mutta silloin on rakennettava kaksinkertainen koolaus.

Alumiinifolion ja seinän välissä on aina oltava ensimmäisenä pystyskoolaus, jotta kostea ilma pääsee kiertämään vapaasti paneelin takana. Tämän tuuletusraon on oltava koko seinän korkuinen.

Vaakapaneeli voidaan naulata siihen suoraan, mutta pystypaneeli vaatii lisäksi vaakarimat, joihin laudat naulataan. Tämä tietysti kaventaa tilaa tuon vaakarimoituksen paksuuden verran - jos se tulee vastakkaisille seinille, se tarkoittaa noin viittä, kuutta senttiä pois sisätilasta.

Tätä asukas ei hyväksynyt, vaan nyt folion päälle pantiin suoraan vaakarimoitus ja paneeli naulattiin siihen. Ilma ei pääse kiertämään paneelin takana - seurauksena seinän ikä tulee jäämään lyhyeksi.

Asiaa voidaan yrittää korjata vaikkapa sähköputken pätkillä, jos semmoinen mahtuu paperin ja vaakariman väliin. Kaikille seinille se ei kuitenkaan onnistu.

Huoneistosaunassa ratkaisu voidaan vielä hyväksyä, jos suostutaan uusimaan seinä parin vuoden väliajoin. Taloyhtiösauna on ratkaisevasti kovemmassa käytössä, eikä sinne saa missään tapauksessa käyttää tällaista ratkaisua - siellä seinän ikä laskettaisiin viikoissa.

Taloyhtiöltä kysyttävä kanta huoneistosaunan rakentamiseen

Huoneistosaunan rakentamisesta on neuvoteltava taloyhtiön ja isännöitsijän kanssa kuten muistakin märkätilaremonteista. Yleisesti ottaen lupa annetaan - taloyhtiö voi kieltää huoneistosaunan rakentamisen vain tietyin edellytyksin. Suomen Kiinteistöliiton lakimies Kai Haarma:

"Taloyhtiö voi kieltää huoneistosaunan rakentamisen vain silloin jos se voi osoittaa, että sen rakentaminen aiheuttaa haittaa tai vahinkoa taloyhtiölle tai muille osakkaille. Viranomaislupien tarve vaihtelee kunnittain ja se pitää tarkistaa tapauskohtaisesti."

Taloyhtiöllä on oikeus valvoa sitä, millä tavalla sauna rakennetaan. Sen kunnossapidosta ja mahdollisista myöhemmin aiheuttamista vahingoista vastaa oikeuskäytännössä omaksutun lähtökohdan mukaan saunan tekijä tai teettäjä - siis asukas, joka sen on rakennuttanut - vaikka taloyhtiö olisi hyväksynyt ja valvonut. Lähtökohtaisesti valvonta ei siis tätä asukkaan vastuuta poista.

Myös terassi on ullakkorakentamisessa usein teknisesti pulmallinen kohta. Se jää helposti avoimen taivaan alle, ja silloin kysytään erityistä huolellisuutta riittävän tiiviyden saavuttamisessa, etteivät alakerran seinät ala hilseillä kosteusvaurioiden takia.

(Joka Kodin Asuntomarkkinat, MTV3, 3.3.2002)

Lue myös ullakkorakentamisen aiemmat jutut:
Takka ja keittiö
Kaksi erilaista asuntoa ullakolle

Lue myös:

    Uusimmat