Sauli Niinistö esitti omituisen näkemyksen Helsingin telakasta, väittää venäläismedia: "Tarkoituksena on häätää Venäjä ulos Suomen laivanrakennuksesta" – kanslia kiistää täysin

MTV paikalla: Niinistö tapasi Putinin Pietarissa 3:01
Video: MTV Uutiset oli paikan päällä, kun Sauli Niinistö tapasi Vladimir Putinin toissapäivänä Pietarissa.

Venäläislehden mukaan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Pietarin-vierailullaan Helsingin telakasta ja esitti oudon väitteen sitä koskien. Presidentin viestintäpäällikön mukaan keskustelua ei käyty.

Uutinen liittyy Helsingin tappiolliseen Arctech-telakkaan, jota Venäjän valtionyhtiö United Shipbuilding Corporation (USC) on yrittänyt pitkään myydä. Telakan ongelmat johtuvat pitkälti siitä, että USC on Yhdysvaltojen sanktiolistalla, mikä on hankaloittanut yhtiön rahoitusmahdollisuuksia.

USC:n pääjohtaja Aleksei Rahmanov kertoi muun muassa Kommersant-talouslehden mukaan, että telakan myynti venäläisille liikemiehille on loppusuoralla. Kaupan tavoitteena on päästä eroon talouspakotteista.

Lehti ei lainannut suoraan presidentti Sauli Niinistöä, mutta siteerasi Rahmanovia seuraavasti:

– Suomen presidentti vahvisti, että kaikki hysteria, joka esiintyy Arctech-telakan ympärillä, on hyvin laadittu toimenpide, jonka tarkoituksena on häätää Venäjä ulos Suomen laivanrakennuksesta.

Viestintäpäällikkö: Niinistö ei tavannut Rahmanovia

Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkonen kiistää väitteen ja sanoo, ettei Niinistö tavannut Rahmanovia Pietarissa.

– Sitaatin sisältämä viittaus presidentti Niinistöön ei pidä paikkaansa. Mistään tällaisesta ei ole ollut puhetta, Makkonen kirjoittaa sähköpostilla.

Kommentti oli poistettu Kommersantin artikkelista myöhemmin torstaina, mutta sama kommentti löytyi yhä muun muassa Port Newsin artikkelista.

Varsinaisen uutisen mukaan Venäjän hallitus on allekirjoittanut direktiivin, jonka mukaan USC saa myydä Helsingin telakan yksityisille sijoittajille. Lehden mukaan uudet pääomistajat ovat Viktor Olerski ja Rišat Bagautdinov.

Olerski on Venäjän entinen varaliikenneministeri ja Bagautdinov omistaa osan Venäjän jokiristeilyihin erikoistuneesta Vodohod-yhtiöstä sekä Pola Group-laivanvarustamosta.

Uusia jäänmurtajia rakennettaviksi Suomessa?

Myyntihinnasta ei ole tietoa, mutta Kommersantin mukaan USC saisi kaupan kompensaationa omistukseensa lähellä Pietaria sijaitsevan Nevskij-telakan.

Rahmanovin mukaan Rosatom- ja Novatek-yhtiöt ovat tilaamassa uusia jäänmurtajia, joita Viipurin ja Helsingin telakka voisivat rakentaa yhteistyössä, mikäli USA:n sanktiot perutaan.

Kommersant on yksi Venäjän johtavista talouslehdistä. USC:ta ei välittömästi tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat