Putinin Alaska-vaatimuksesta kiersi villejä huhuja – Yhdysvalloista tyhjentävä kommentti

Yhdysvaltain ulkoministeriö sekä Venäjän ex-presidentti Dimitri Medvedev ovat kumonneet netissä kiertäneet huhut siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi julistanut Alaskan myymisen Yhdysvalloille vuonna 1867 laittomaksi.

Faktantarkistussivusto Snopes kertoo, että huhu olisi julkaistu ensimmäisen kerran 21. tammikuuta essanews-sivustolla ja levinnyt sittemmin ainakin TikTokiin. Myös viestipalvelu X:ssä näkyi aiheesta julkaisuja.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Hahahah, tosissaan. Tämä ei ole vitsi: Putin on allekirjoittanut asetuksen, jolla Alaskan myynti Yhdysvalloille tehdään laittomaksi. Alue julistetaan miehitetyksi, julkaisussa väitettiin.

Faktantarkistussivusto: Väite ei pidä paikkansa

Snopes lähti selvittämään asiaa. Sivuston mukaan on totta, että Putin allekirjoitti 18. helmikuuta 2024 asetuksen, joka koskee Venäjän federaation omaisuuden hallinnointia ulkomailla. Jäljennös siitä jaettiin Venäjän hallituksen virallisella verkkosivustolla.

Käännöstä tästä tarkastellut Snopes-sivusto kertoo, että asiakirjassa ei mainita Alaskaa saati todeta, että jokin muu Venäjän aiemmin omistama alue olisi myyty laittomasti.

Snopes kertoo lisäksi, että Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto TASS julkaisi aiheesta raportin, mutta siinäkään ei mainittu mitään Alaskasta.

Snopes tulikin siihen lopputulokseen, että väite on valetta. Näin siksi, että Putinin allekirjoittamassa asetuksessa ei julistettu, että Alaskan myynti vuonna 1867 oli "laiton" eikä Alaskaa mainittu lainkaan.

Ulkoministeriön edustaja tyrmäsi väitteen

Maanantaina huhun totesi perättömäksi myös virallinen taho. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa, jonka litterointi on luettavissa englanninkielellä Yhdysvaltain ulkoministeriön verkkosivuilta.

Patel kommentoi toimittajan kysymystä seuraavasti ja naurahduksen kera:

– No, luulen, että voin puhua meidän kaikkien puolesta Yhdysvaltain hallituksessa sanoessani, että ei, hän ei todellakaan saa sitä takaisin.

Medvedev

Myös Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev tyrmäsi väitteen viestipalvelu X:ssä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ulkoministeriön edustajan mukaan Venäjä ei ole saamassa takaisin Alaskaa, joka myytiin Yhdysvalloille 1800-luvulla. 

– Nyt se sitten tuli. Ja me kun olemme odottaneet, että se palautetaan minä päivänä hyvänsä. Nyt sota on väistämätön.

Asiasta kertoi aiemmin Keskisuomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat