Mainos

Saudi-Arabia uhkaa vetää rahat pois Yhdysvalloista – Saudit pelästyivät 9/11-lakiehdotusta

Saudi-Arabian ja Yhdysvaltain välit näyttävät kiristyvän juuri ennen presidentti Barack Obaman keskiviikoksi suunniteltua vierailua Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabia on uhannut myydä satojen miljardien dollarien omistuksensa Yhdysvalloissa, jos kongressissa oleva kiistelty lakiehdotus menee läpi. Yhdysvallat suunnittelee lakia, joka mahdollistaa Saudi-Arabian syyttämisen syyskuun 2001 terrori-iskuihin liittyvissä oikeudenkäynneissä. 

New York Timesin mukaan Obaman hallinto on yrittänyt kiivaasti jarruttaa lain läpimenoa. Osa 9/11-terroristi-iskussa kuolleiden omaisista onkin raivoissaan Obaman hallinnon toimista. Omaisten ja heitä edustavien lakimiesten mukaan Obaman hallinto on asettunut Saudi-Arabian puolelle ja on siten estämässä omaisten yrityksiä selvittää, mikä oli Saudi-Arabian todellinen rooli terrori-iskuissa.

– On outoa, että oma hallituksemme tukee saudeja eikä omia kansalaisiaan, New York Timesin haastattelema Mindy Kleinberg toteaa. Hänen miehensä kuoli syyskuun 2001 -iskuissa.

Saudi-Arabian ulkoministerin Adel al-Juberin Washingtonissa toimittaman viestin mukaan maa myisi omistuksiaan Yhdysvalloissa noin 750 miljardin dollarin edestä, jos laki toteutuu. Saudi-Arabia pelkää tiliensä mahdollista jäädyttämistä oikeudenkäyntien myötä. Vaikka kyseessä olisi vain uhkaus, sitä pidetään merkittävänä yrityksenä estää lain läpimeno Yhdysvalloissa.

Saudi-Arabia kiistää terrorismikytkökset

Saudi-Arabia on kiistänyt, että maalla olisi ollut mitään tekemistä syyskuun 2001 -terrori-iskujen kanssa. Myöskään 9/11-komissio ei löytänyt todisteita siitä, että Saudi-Arabian hallitus tai saudihallinnon korkeat virkamiehet olisivat tukeneet terrori-iskuja jollakin tavalla.

Kriitikoiden mukaan komission loppuraportin sanamuoto jättää kuitenkin auki mahdollisuuden, että hierarkiassa alemassa asemassa olevat saudivirkamiehet olisivat sekaantuneet terrori-iskuihin. Myös vuoden 2002 kuuleminen kongressissa on jättänyt epäilyksille sijaa, sillä kuulemisessa tuli esille, että jotkut Yhdysvalloissa tuolloin asuneet saudivirkamiehet olisivat jollakin tapaa sekaantuneet asiaan.

9/11-uhrien omaiset ovat yrittäneet haastaa oikeuteen muun muassa saudiarabialaisia pankkeja, hyväntekeväisyysjärjestöjä ja hallintokoneistoa mutta oikeusistunnot ovat pääosin kaatuneet lakiin, jonka mukaan ulkomailla on tietynasteinen immuniteetti Yhdysvalloissa tehtyisin haasteisiin. Nyt uusi lakiehdotus tähtää siihen, että jos kyse on Yhdysvaltain kansalaisiin kohdistuvasta terrorismista, nykyinen lainsuoja poistettaisiin ulkomaisilta toimijoilta.

Obaman hallinnon mukaan tällainen lainmuutos vaikuttaisi pitemmällä aikavälillä kielteisesti Yhdysvaltain kansalaisiin ja yrityksiin, koska ulkomaat muuttaisivat omia lakejaan vastaavalla tavalla. Näin yhdysvaltalaiset voisivat ulkomailla toimiessaan joutua vastaavalla tavalla syytetyiksi paikallisissa oikeusistuimissa.

Korjattu lyöntivirheet toisessa kappaleessa klo 14.30. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.