Mainos

Satojen miljoonien eurojen järjestelmätoimittajaksi ehdotetaan Epiciä

Uudenmaan kuntien potilastietojärjestelmiä uudistava Apotti-hanke nytkähti tänään eteenpäin, kun yhdysvaltalainen Epic Systems Corporation voitti hankkeen tarjouskilpailun.

Epic kisasi järjestelmätoimittajan paikasta it-alan palveluyrityksen CGI:n kanssa.  

Samalla arvio hankkeen 10 vuoden kokonaiskustannuksista pomppasi 430 miljoonasta eurosta noin 570 miljoonaan euroon.  

Hankejohtaja Hannu Välimäen mukaan arvio tarkentui, koska käytössä ovat nyt ensimmäistä kertaa järjestelmätoimittajan todelliset luvut. Aiempi arvio oli tehty vastaavien hankkeiden perusteella.  

-Kun hankkeen toteutus ja käyttöönotto on tehty, vuosittaisten kustannusten on arvioitu olevan 43 miljoonaa vuodessa, joka on vertailtavissa nykytasoon.  

Helsingin, Vantaan, Kauniaisten, Kirkkonummen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) nykyisten potilas- ja asiakastietojärjestelmien vuosikustannukset ovat yhteensä noin 45 miljoonaa euroa.  

Uuden järjestelmän arvioidaan maksavan itsensä takaisin 6-8 vuodessa.  
  

Järjestelmä käyttöön 2017 lähtien  

  
Apotti korvaa kuntien ja Husin nykyiset, osin vanhentuneet tietojärjestelmät. Myös Espoo ja Kerava olivat mukana Apotin valmistelussa, mutta päättivät luopua hankkeesta kaksi vuotta sitten. Espoo perusteli kantaansa muun muassa järjestelmän taloudellisilla riskeillä. 

Hankintarenkaan jäsenet tekevät lopullisen päätöksen Epicin valitsemisesta alkusyksyn aikana. Jos päätöskierros sujuu ongelmitta, sopimus allekirjoitetaan marraskuussa.  

Uusi järjestelmä otetaan käyttöön porrastetusti vuosina 2017-2019. Ensimmäisenä se otetaan käyttöön Vantaalla ja Husin Peijaksen sairaalassa syksyllä 2017.  

Välimäki uskoo aikataulun pitävän, jos eteen ei tule valituksia.  

-Tarjoajien kanssa on nyt neuvoteltu pari vuotta ja käyty hanketta tarkasti läpi eri näkökulmista. Järjestelmää on myös testattu hyvin laajasti käyttäjätarinoilla, joten en näe hirveästi riskejä.  

Tarjouskilpailun hävinnyt CGI sekä jo aiemmin kisasta karsiutunut tietotekniikan palveluyhtiö Tieto valittivat huhtikuussa markkinaoikeuteen, koska niiden mielestä hankkeessa olisi suosittu Epiciä.  

Oikeus hylkäsi CGI:n valituksen. Tiedon valitusta se ei ottanut käsittelyyn, koska yritys ei ollut enää mukana kisassa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.