Ari teki hämmentävän löydön aution Espoon kaupungintalon edustalta – satojen työntekijöiden henkilötietoja lojui maassa: "Nimiä, valokuvia, syntymäaikoja ja henkilötunnuksia"

0:49
Ari löysi Espoon kaupungintalolta satoja henkilökortteja lojumasta pitkin tasannetta – katso, miltä valtava löytö näytti

Espoolainen mies löysi perjantaina tyttärensä kanssa noin 500 henkilökorttia levällään maasta Espoon entiseltä kaupungintalolta.

Lippajärvellä asuva Ari Savolainen oli tyttärensä kanssa valokuvaamassa Espoon keskustassa sijaitsevaa entistä kaupungintaloa.

Keskitasanteelle noustessaan hän huomasi pitkin tasannetta levällään olevia kortteja runsaat määrät.

– Otin ne käteen ja katsoin tarkemmin, ja nehän olivat henkilökortteja, Savolainen kuvailee.

Muovisin suojakuorin päällystetyt kortit vaikuttavat olevan kaupungintalon entisten työntekijöiden henkilökortteja. Seassa on muun muassa kiinteistöhuollon, sosiaalialan ja kaupunginkanslian työntekijöiden henkilötietoja.

– Niissä on nimiä, valokuvia, syntymäaikoja ja henkilötunnuksia.

Savolaisen laskujen mukaan kortteja on arviolta 500, ja vanhimmat ovat 1980-luvulta.

Rakennus tyhjillään jo yli 10 vuotta

Espoon entinen kaupungintalo on ollut tyhjillään jo yli kymmenen vuotta. Kaupunki haluaisi purkaa rakennuksen, mutta purkuhaaveet kaatuivat jälleen viime kesänä, kun Pro Espoo -yhdistys ilmoitti valittavansa purkuaikeista hallinto-oikeuteen.

Rakennus on siis ollut tyhjillään, ja sitä on käytetty esimerkiksi sotilasharjoituksiin. Sisätiloissa käy myös muitakin henkilöitä seinien graffiteista päätellen. Savolainen itse on valokuvannut rakennusta jo pari vuotta, koska sillä on suuri merkitys espoolaismiehelle.

Aiemmin hän ei ole kuitenkaan törmännyt tällaisiin asiakirjoihin tai vastaaviin merkkeihin talon aiemmasta käytöstä.

Savolainen keräsi henkilökortit mukaansa vähän matkan päästä löytämäänsä pahvilaatikkoon ja vei ne mukanaan kotiin, jottei kukaan käyttäisi arkaluonteisia tietoja hyväkseen.

Entinen kaupungintalo kuitenkin sijaitsee lähellä Espoon keskuksen juna-asemaa, ja esimerkiksi lähikoulun oppilaat kulkevat rakennuksen vierestä. Kortteja on siis saattanut päätyä jonkun muunkin matkaan.

MTV Uutiset ei tavoittanut perjantai-iltana ketään Espoon kaupungilta kommentoimaan asiaa.

Lauantaina poliisi haki Arin kotoa henkilökortit ja ilmoitti samalla aloittavansa esitutkinnan tapauksesta. Rikosnimikkeenä on henkilötietorikos ja epäiltynä on Espoon kaupunki. 

8.5.2021 kello 14.03: Juttuun lisätty tieto siitä, että henkilökortit on haettu poliisin toimesta ja asiasta on aloitettu esitutkinta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja