Mainos

Säteilyturvakeskus antaa radontietoa Internetissä

Säteilyturvakeskus on ryhtynyt julkaisemaan WWW-sivuillaan tietoja säteilytilanteesta. Sivuilla voi tutkiskella myös koko maan kattavia radonkarttoja.

Internet-sivut kertovat, onko säteilytilanne normaali ja mitkä ovat päivän säteilyarvot eri puolilla maata. Samalla voi selvittää, paljonko omassa kotikunnassa on radonia. Säteilyturvakeskuksen sivuilta voi tilata mittauspurkin, jolla tutkitaan huoneilman radonpitoisuutta. Mittauspurkkien suosio on viime aikoina kasvanut.
-Radonista on puhuttu julkisuudessa niin paljon, että yksityiset ihmiset ovat kiinnostuneet asiasta, tutkija Anne Voutilainen Säteilyturvakeskuksesta kertoo.

Kunnat ovat vähentäneet radonmittauksiaan, joten kuntakohtaisen tiedon kerääminen on jäänyt pitkälti Säteilyturvakeskuksen harteille. Säteilyturvakeskus tilastoi kotien purkkimittauksen tulokset. Radonpitoisuudet ovat korkeimmillaan kylmien kuukausien aikana.
-Talvella radonia virtaa sisälle kesää enemmän, koska asunnon alaosiin syntyy alipaine. Alipainetta tulee, kun ulkona on kylmää ja sisällä lämmintä. Silloin asunto suorastaan imee ilmaa maaperästä, tutkija Anne Voutilainen kertoo.

Säteilyturvakeskuksen WWW-sivuilla kerrotaan myös päivänpolttavat uutiset ydin- ja säteilyturvallisuudesta. Lisäksi sivut opastavat, miten säteilyvaaratilanteessa täytyy toimia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.