Mainos

Satamalakko on sulkenut yli puolet paperitehtaista

Kymmenettä päivää jatkunut satamalakko on Metsäteollisuuden mukaan pysäyttänyt Suomen paperituotannosta lähes 60 prosenttia. Työt ovat työnantajaliiton mukaan loppuneet yli 3700 metsäteollisuuden työntekijältä.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen arvostelee Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:hen kuuluvia ahtaajia työpaikkojen vähentämisestä. Jaatisen mukaan lakko on vienyt työt jo ahtaajia suuremmalta joukolta työntekijöitä.

Jaatinen muistuttaa lakon aiheuttavan monien kerrannaisvaikutusten ja menetetyn tuotannon lisäksi tehtaille jatkuvasti lisäkustannuksia. Niiden on huolehdittava muun muassa koneista, lämmöntuotannosta ja vartioinnista normaalisti. Toimittamatta jääneelle tuotannolle on myös jouduttu etsimään tilapäistä varastotilaa. Osaa tuotteista ei voida enää toimittaa asiakkaalle, joten sen osalta menetetään niin raaka-aineet kuin tehty työkin.

Metsäteollisuuden mukaan vientitulojen menetysten myötä Suomen orastava talouskasvu ja taloustaantumasta toipuminen hidastuu.

Suomessa on 50 sellu-, paperi- ja kartonkitehdasta, noin 170 teollisen mittakaavan sahaa sekä 15 levytehdasta. Työnantajat korostavat kannanotossaan, että puun jalostus työllistää koko klusterissa noin 200 000 suomalaista ja sen "taloudellisen jalanjäljen vaikutuspiirissä" on noin 500 000 suomalaista.

Satamien lakon sovittelua jatketaan huomenna.

Katso Jussi Kärjen juttu

Katso Eeva Lehtimäen juttu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.