Sarjakuristaja Michael Maria Penttilän syyte hylättiin – ei näyttöä 17-vuotiaan oven takana rapistelusta

Sarjakuristajana tunnettua Michael Maria Penttilää vastaan nostettu syyte törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta kaatui Helsingin käräjäoikeudessa tänään.

Penttilä oli jättänyt keväällä kirjeen samassa taloyhtiössä asuvan 17-vuotiaan tytön postilaatikkoon. Suzy-nimiselle naiselle osoitetussa kirjeessä Penttilä ilmaisi kiinnostuksena naista kohtaan ja pyysi tätä ottamaan yhteyttä. 

Kaksi kuukautta aiemmin 17-vuotiaan ollessa yksin kotona asunnon ovella oli rapistellut mies, joka oli syyttäjän mukaan Penttilä. 17-vuotias oli nähnyt miehen lyhyen hetken ajan, ennen kuin nahkahansikkaisiin sonnustautunut mies oli peittänyt ovisilmän.

Syyttäjän mukaan Penttilä oli laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman tytön tapaamiseen ja tappamiseen tai ainakin pahoinpitelemiseen kuristamalla.

Viime viikolla oikeudessa Penttilä kiisti syytteen ja väitteen yrityksestä tunkeutua asuntoon. Kirjeen hän sen sijaan myönsi jättäneensä, mutta kertoi sen olleen tarkoitettu naiselle, joka oli ottanut häneen yhteyttä verkon seuranhakupalstalla.

Penttilän puolustuksen mukaan mies oli erehtynyt luulemaan sivuston ponnahdusikkunassa esiintynyttä ”Suzya” naapurustossa asuvaksi 17-vuotiaaksi, sillä ponnahdusikkunassa naisen kerrottiin asuvan lähistöllä. 17-vuotiaan nimi ei ole Suzy.

Näyttö puuttui

Käräjäoikeuden mukaan tapauksessa jäi näyttämättä, että Penttilä olisi tehnyt rikoslaissa kuvatun yksityiskohtaisen suunnitelman tarkoituksenaan tehdä asianomistajaan kohdistuva törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuva rikos. Miestä vastaan nostettu syyte hylättiin. Vangittuna ratkaisua odotellut Penttilä määrättiin vapautettavaksi heti.

Näyttöä siitä, että 17-vuotiaan oven takana rapistellut henkilö olisi ollut Penttilä ei oikeuden mukaan ollut tarpeeksi.

Ongelmalliseksi nähtiin etenkin se, että 17-vuotias oli tunnistanut miehen ovisilmän kautta. 17-vuotias oli nähnyt miehen vain hetken ajan, ja oikeus katsoi, että virheellisen tunnistamisen riski on varteenotettava.

Oikeus totesi myös, että Penttilä ei ole aiempien rikostensa yhteydessä pyrkinyt uhriensa läheisyyteen tunkeutumalla asuntoon.

Penttilän jättämä kirje ei oikeuden mukaan viitannut siihen, että Penttilä olisi tavoitellut rikoksen tekemistä. Oikeus kuitenkin totesi, että tapa, jolla Penttilä pyrki ottamaan yhteyttä tavoittelemaansa naiseen oli poikkeuksellinen.

Syyttäjän mukaan Penttilä oli myös tarkkaillut 17-vuotiasta. Tällekään ei oikeuden mukaan kuitenkaan ollut näyttöä.

Penttilä on tuomittu useista henki- ja väkivaltarikoksista. Hän on muun muassa kuristanut hengiltä äitinsä, 12-vuotiaan tytön sekä naistuttavansa. Penttilä on myös yrittänyt kuristaa useita muita. Penttilä on puolustellut tekojaan esimerkiksi sadomasokistisena seksinä.

Tänään annettu käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen ja asianomistajat voivat valittaa siitä hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja