Sari Essayahilta kovaa kritiikkiä hallitukselle: "Keskustakin on unohtanut viljelijät"

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah piti tänään poliittisen tilannekatsauksen KD:n puoluehallituksessa.

Essayah arvosteli puheessaan kovin sanoin hallituksen maatalouspolitiikkaa.

Hänen mukaansa maatalouden tuotantokustannukset ovat kasvaneet niin voimakkaasti, että ”turvallisen elintarvikeketjun tulevaisuus, omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat uhattuna”.

– Tämä hätä ei näy hallituksen toimissa mitenkään esimerkiksi tulevassa lisäbudjetissa, keskustakin on unohtanut viljelijät, Essayah lataa.

Essayah sanoo, että energian kallistuminen vaikuttaa maataloustuottajiin, mutta heidän myymänsä tuotteiden hinnat polkevat paikallaan. Osansa on myös satokauden säällä.

– Kun taustalla on vielä heikko satovuosi, niin jopa arviolta 2000 tilaa on tällä hetkellä maksuvalmiuskriisissä, kun tulojen ja menojen epäsuhta kärjistyy. Kyseessä on noin 15 % tiloista eikä muillakaan ole helppoa.

Myös lannoitteet ovat kallistuneet, ja jos yrittäjä vähentää niiden käyttöä, tuontiruoka Suomessa lisääntyy ja omavaraisuus sekä huoltovarmuus kärsii, sanoo Essayah.

– Kuinka tämä tilanne on mahdollista, että samanaikaisesti kuluttaja haluaa ostaa kotimaista ruokaa ja olisi kyselyjen mukaan valmis maksamaan siitä enemmänkin, jos se menee tuottajalle. Kauppa haluaa myydä kotimaista, elintarviketeollisuus valmistaa kotimaista ja maanviljelijä tuottaa kotimaista – kenen tahtotilan puuttumiseen tämä kaatuu?

Essayah arvostelee hallitusta myös siitä, ettei se hänen mielestään ole pitänyt suomalaisten maatalousyrittäjien puolta EU-pöydissä.

Li Andersson MTV:n Uutisextrassa: Joitakin harmittaa, että voidaan tehdä hyvää työllisyyspolitiikkaa 3:24
Li Andersson MTV:n Uutisextrassa: Joitakin harmittaa, että voidaan tehdä hyvää työllisyyspolitiikkaa

Lue myös:

    Uusimmat