Saramo: "Lupauksia rikottu" hallituksessa moneen kertaan – vasemmistoliitto vastustaa uutta esitystä TKI-verokannustimesta

Vasemmistoliitto ei tue uutta lakialoitetta yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustimesta.

Vasemmistoliitto ei tue eduskuntapuolueiden yhteisen TKI-työryhmän uutta lakialoitetta yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustimesta.

– Kannatamme ajatusta TKI-vähennyksesta, mutta emme nyt tuotua mallia, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo (vas.)

TKI-työryhmä päätti eilen, että verokannustinta edistetään uudella, parlamentaarisella lakialoitteella, koska hanke kaatui hallituksessa.

Verokannustimella oli aiemmin puolueiden yhteinen tuki, ja asiasta oli sovittu hallitusohjelmassa. Hallitus kuitenkin luopui hankkeesta viime viikolla saavuttaaksen sovun. Vasemmistoliitto vastusti verokannustista, sillä osa puolueelle tärkeistä lakihankkeista jumiutui niin ikään hallituksen kiistojen takia.

Saramo pitää poikkeuksellisena sitä, että hallituksen kertaalleen hautaamia lakihankkeita yritetään viedä läpi toista kautta.

– Onhan tämä ihan poikkeuksellista. Tässä on nyt moneen kertaan rikottu toimintatapoja ja lupauksia, mutta sille emme voi nyt mitään. Eduskunnassa pitää pelata niillä korteilla, jotka on.

Saramon mukaan vasemmistoliitto yrittää eduskunnassa muuttaa lakialoitetta, koska nykyisellään siinä ei kannusteta riittävästi lisäämään TKI- eli tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitusta.

– Tässä mallissa puolet rahoista käytetään suoraan yritystukeen, joka ei lisää TKI-toimintaa.

Lakialoite annetaan näillä näkymin vasemmistoliiton vastustuksesta huolimatta.

Lakialoitteen mukaan yritykset saisivat tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkka- tai ostopalvelumenoista 50 prosentin verovähennyksen 500 000 euroon saakka.

Lisäksi yritykset voisivat saada ylimääräisen 45 prosentin lisävähennyksen, jos niiden tutkimus- ja kehittämistoiminnan määrä on lisääntynyt edelliseen verovuoteen verrattuna. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja