Sanna Marin puuttui jalkapantakeskusteluun – "Muutoksista sovitaan aina yhdessä"

Pääministeri Sanna Marin on ottanut Twitterissä kantaa jalkapantakeskusteluun.

Sanna Marin (sd.) kirjoittaa Twitterissä, että hallitusohjelmassa ei ole määritelty, miten tekninen valvonta toteutetaan.

– Hallitusohjelmaa koskevista muutoksista sovitaan aina yhdessä kaikkien hallituspuolueiden kanssa. Asian valmistelun yhteydessä voi hyvin selvitä, ettei jokin yksittäinen toteutusmuoto ole tarkoituksenmukainen. Tällöin tilanne käydään yhdessä läpi, Marin kirjoittaa.

Hän selventää vielä, mitä hallitusohjelmassa asiasta sanotaan.

– Hallitusohjelmassa linjataan, että ”säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta”.

Maria Ohisalo (vihr.) kertoi tänään Ylellä, että jalkapannat eivät sisäministeriössä teetetyn selvityksen perusteella palvelisi hallitusohjelman kirjausta.

Selvityksen mukaan jalkapannat eivät olisi kustannustehokas ratkaisu.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan jalkapantojen hylkäämisestä ei ole sovittu hallituksessa.

Sisäministeriö on selvittänyt asiaa virkatyönä, ja kysymys tuodaan myöhemmin hallituksen käsiteltäväksi.

Pannoista kiistelty pitkin matkaa

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korosti STT:lle, että hallitus ei ole vielä asiasta keskustellut eikä neuvotellut.

– Hallitus ei tässä vaiheessa ole päättänyt, tuleeko jalkapantoja vai ei tule, Kurvinen sanoi puhelimitse kesälomaltaan.

Kurvisen mielestä olennaista on, että Ohisalo veisi ripeästi eteenpäin ennen kaikkea laittoman maahantulon torjuntaohjelmaa, josta tekninen valvonta on osa.

Jalkapantavalvonnasta on ollut hallituksen sisällä ristiriitaa pitkin matkaa. Asia on ollut vihreille vaikea, kun taas keskusta on sitä kannattanut.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että "Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta."

Hallituksessa on ollut erilaisia näkemyksiä muun muassa siitä, mitä tekninen valvonta tarkoittaa. Ohisalo on aiemmin sanonut, ettei se välttämättä tarkoita jalkapantaa, vaan esimerkiksi matkapuhelimeen liittyvää paikkatietojakoa.

Kurvisenkin mielestä tekniseen valvontaan on varmasti monia tapoja, joista jalkapanta on yksi.

– En tässä vaiheessa peukuta tai vastusta mitään vaihtoehtoja. En tyrmää matkapuhelinvaihtoehtoakaan. Sisäministeriö valmistelee asiaa ja katsotaan sitten, mitä vaihtoehtoja sieltä tulee, Kurvinen kommentoi STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat