Sanna Marin puhui EU-parlamentille Strasbourgissa: "Ei ole oikein, että samalla, kun Venäjä tappaa siviilejä, venäläiset turistit matkustavat vapaasti Euroopassa"

Pääministeri Marin puhuu Euroopan parlamentille Strasbourgissa – keskustelunaiheena dramaattinen hintojen nousu 23:44
Sanna Marin puhui Euroopan parlamentissa.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan Ukrainan tukemista on jatkettava kaikissa muodoissa. Lisäksi on oltava valmis entistä kovempiin pakotteisiin Venäjää vastaan.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui Euroopan parlamentille tulevaisuuden näkymistä Ranskan Strasbourgissa.

– Sellaista etupiirien maailmaa, jota Venäjä tavoittelee, ei voi hyväksyä. Venäjä haastaa meitä, kiristää meitä ja uhkailee meitä, mutta me emme taivu, hän sanoi täysistuntoviikon puheessaan.

Marinin viestinä on, että tuettuna Ukraina tulee voittamaan sodan. Hänen mukaansa pakotteiden tulee myös näkyä tavallisten venäläisten arjessa.

– Ei ole oikein, että samalla, kun Venäjä tappaa siviilejä, venäläiset turistit matkustavat vapaasti Euroopassa. Viisumien myöntämistä on rajoitettava voimakkaasti.

Marinin mukaan EU:n ja Venäjän viisumihelpotussopimuksen soveltamisen täydellinen keskeyttäminen on tässä tilanteessa perusteltu, mutta ei yksinään riittävä päätös.

Suomessa keskustelua on aiemmin herättänyt se, että esimerkiksi Baltian maissa on ollut vielä tiukempi suhtautuminen viisumeihin kuin Suomessa, jossa on myös tiukennettu turistiviisumien myöntämistä.

Hän myös totesi, että luottamus Venäjään ei tule palautumaan pitkään aikaan ja painotti EU:n yhtenäisyyden merkitystä. 

Tukea komission energiapäätöksille

Marinin puheessa otetaan kantaa myös Euroopan energiakriisiin, jota sota ja Venäjän muut toimet ovat kärjistäneet. Hänen mukaansa lyhyellä aikavälillä on välttämätöntä etsiä keinot turvata energian saanti ja laskea energian hintaa. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä oikea keino on hänen mukaansa investoida voimakkaasti uusiutuvaan ja päästöttömään energiatuotantoon.

– On tärkeää, että komissio tuo esityksiä, joilla voidaan nopeasti puuttua sähkön hintaan, sähkömarkkinoiden häiriöihin sekä tähän liittyviin akuutteihin kysymyksiin kuten sähkön johdannaispörssin ongelmiin.

Marinin mukaan EU:n yhtenäisyys on tärkeää, mutta se ei tapahdu budjettia kasvattamalla tai yhteisistä säännöistä löysäämällä.

– Talouspoliittisen vastuun tulee jatkossakin kuulua jäsenvaltioille itselleen perussopimusten mukaisesti.

Marinin mukaan jo pandemian aikaan havahduttiin myös siihen, kuinka riippuvaisia Euroopassa ollaan ulkopuolisista tuotantoketjuista esimerkiksi lääkkeiden osalta. Venäjään puolestaan suhtauduttiin hänen mukaansa naiivisti.

– Meidän olisi tarkemmin pitänyt osata kuunnella ystäviämme Baltiasta ja Puolasta, jotka ovat eläneet neuvostovallan alla. Maksamme nyt kovaa hintaa riippuvuudestamme venäläisestä energiasta.

Marinin mukaan autoritaarisiin maihin ei voi nojata myöskään kriittisiin teknologioihin liittyvissä tuotantoketjuissa.

Valtioneuvosto julkaisi Marinin puheen jo ennen sen loppumista kokonaisuudessaan verkkosivuillaan. Marinilla on Strasbourgin täysistuntoviikon aikana myös tapaamiset parlamenttia johtavan Roberta Metsolan ja kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen kanssa.


Lue myös:

    Uusimmat