Sanna Marin ihmeissään kehysriihi-infon Niinistö-kysymyksestä: "Itselläni ei ole tietoa" – Saarikko säesti tiukasti, "hallitus vastaa itse"

0:47
Miten presidentti vaikutti hallituksen päätökseen? Marinilta ja Saarikolta kipakka vastaus: "Hallitus vastaa itse omista ratkaisuistaan"

Hallituksen kehysriihi-info sujui pitkälti ennalta tiedetyn käsikirjoituksen mukaisesti – kunnes esiin nousi Suomen Tietotoimiston toimittajan kysymys presidentti Sauli Niinistön roolista kehysriihen neuvottelujumin ratkaisussa.

–  Itselläni ei ole tietoa, että presidentillä olisi ollut osuutta puoliväliriihen päätöksissä ja neuvotteluissa, selvästi kysymyksestä hämmentynyt pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi.

Kriisin toinen osapuoli, keskustan puheenjohtaja ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kuittasi heti perään, että hän voi vahvistaa pääministerin lausunnon.

–  Hallituksen vaiheet olivat vaikeat, ja sopu on nyt löytynyt. Silti hallituksessa on edelleen viisi hyvin erilaistakin puoluetta, mutta yhteistä matkaa päätettiin jatkaa, sopu on säällinen, ja sitä nyt mielellään täällä esittelemme. Hallitus vastaa itse omista ratkaisuistaan, Saarikko sanoi., Saarikko sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö vahvisti kuitenkin keskiviikkona STT:lle tuoneensa esiin huolensa mahdollisesta ajautumisesta parlamentaariseen umpisolmuun, kun hallituksen kehysneuvottelut joutuivat vaikeuksiin.

STT sai pyynnöstä Niinistöltä lausunnon, jossa hän kertoo tuoneensa huolensa asianmukaisesti esiin.

Niinistön yhteydenpidosta kertoivat ensin Ilta-Sanomat ja Iltalehti. Niinistö oli lehtien mukaan yhteydessä sekä SDP:n että keskustan puheenjohtajiin, Mariniin ja Saarikkoon.

Saarikko sanoi STT:lle torstaina, että sovun löytymiseen vaikutti muutamakin asia – yhtenä niistä se, että hänen arvionsa mukaan suomalaiset eivät koronakriisin jälkimainingeissa ansainneet pitkittyvää poliittista epävakautta. STT:n jutussa Saarikko kertoo, että myös itse neuvotteluissa tuli kuitenkin hänen mukaansa selkeästi raja vastaan keskustelussa vaikeista työllisyystoimista ja erityisesti ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

–  Pääministeri ilmaisi silloin selkeästi, että tässä on kipuraja, enempää ei työmarkkinauudistuksia tällä vaalikaudella ole edellytyksiä tehdä. Siihen asti raja oli liikkunut, mutta sitten pääministeri sanoi, että ei voi suostua esittämääni ansioturvan kokonaisuudistukseen.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja