Sanna Marin älähti ministeriön koronajohtajan haastattelusta: "Ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua"

Pääministeri Sanna Marin taustoittaa hallituksen tuoreita päätöksiä koronavirusraijoitusten höllentämisestä Kymmenen uutisten haastattelussa 5:40
Suomi höllentää koronavirusrajoituksia pikku hiljaa. Näin pääministeri Sanna Marin kertoi päätöksistä MTV Uutisille maanantaina.

Sosiaali- ja terveysministeriön koronatoimista vastaavan johtajan Pasi Pohjolan lausunnosta Helsingin Sanomille on noussut kohu. Pääministeri Sanna Marin otti kirjoitukseen kantaa tänään tuoreeltaan Twitterissä.

– STM:n Pohjolan lausunto ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua. Hallituksen tavoitteena on estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa ja siksi rajoitustoimia on tehty ja on edelleen voimassa. Vahvistamme testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia, jotta virus ei leviäisi, sanoi Marin.

– Valmiuslaki on käytössä, jotta voimme varmistaa riittävät toimet ihmisten hengen ja terveyden suojelemiseksi, Marin jatkoi vielä.

Helsingin Sanomat on otsikoinut haastattelun perusteella tehdyn nettiartikkelinsa seuraavasti: Ministeriö: Koronaviruksen on annettava levitä, jotta rajoitustoimien edellytykset säilyvät.

Haastattelussa Pasi Pohjola sanoo sanatarkasti näin:

– Jos tautia ikään kuin lähdettäsiin tukahduttamaan ja saataisiin kutakuinkin tartunnat häviämään Suomesta, silloin vääjäämättä jouduttaisiin purkamaan rajoitustoimenpiteitä. Esimerkiksi valmiuslain tai tartuntalain mukaisia perusteita toimenpiteille ei enää olisi. Se tarkoittaisi sitä, että rajat jouduttaisiin avaamaan ja helmikuun kaltainen taudin maahantulo ja leviäminen lähtisivän uudelleen käyntiin.

Helsingin Sanomat oli alustanut sitaattia kertomalla, että Pohjolan mukaan perusteet valitulle linjalle eivät olisi ainoastaan epidemiologiset, vaan myös oikeudelliset: Viruksen on levittävä väestössä, jotta poikkeustoimien oikeudelliset perusteet säilyisivät.

Pohjola vastasi Sanna Marinin tviittiin pian sen julkaisun jälkeen ihmetellen HS:n artikkelin sisältöä.

– Tämän olen toimittajalle todennut, että tavoite on epidemian hallinta ja että istumme ruutitynnyrin päällä, mikäli rajoitustoimia ei ole. Hallinnassa olennaista testaa, jäljitä, eristä ja hoida. Jutun sisältö ja sanomiseni eivät oiken vastaa toisiaan.

Artikkeli on herättänyt suurta kummastusta Twitterissä. Muun muassa hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ehti vaatia Pohjolalle potkuja ennen Pohjolan selittävää tviittiä.

Lue myös:

    Uusimmat