Samulinin avioliitto kariutui alkoholismiin – "Aira kirosi elämänsä huonoa tuuria"

Valotaiteilija Ekku Peltomäen 70-vuotispäivän kunniaksi julkaistu elämäkertakirja kertoo myös kamppailusta alkoholia vastaan.

Aira Samulinin ja Ekku Peltomäen suhde sai alkunsa 1970-luvulla, kun muotinäytöksiä suunnitellut Aira pyysi mallina työskennellyttä Ekkua mukaan näytökseensä.

Ekku oli tuolloin 26-vuotias ja Aira 45-vuotias.

Pariskunnan liitto kesti yli 30 vuotta, kunnes se päättyi eroon vuonna 2004. Syy eroon oli Ekun alkoholismi, josta hän kertoo tuoreessa elämäkertakirjassaan.

– Aira huusi ja raivosi ja kirosi elämänsä huonoa tuuria: miksi juuri hän rakastuu aina renttuihin juoppoihin. – Helge ja Paavo olivat juoppoja ja nyt minäkin vielä. Kyllä tämä nyt on liikaa, hän paasasi minulle.

Peltomäki pisti korkin kiinni 20 vuodeksi, mutta 1990-luvun alussa juhlissa nautittu lasillinen samppanjaa sai viinankäytön lisääntymään jälleen. Aira haki miestään iltaisin pois kapakoista

– Aira jaksoi kolme-neljä vuotta minua kapakoista hakea, mutta sitten se loppui, ja Aira otti minusta eron.

Ekku kertoo joutuneensa muutamia kertoja sairaalahoitoon juomaputkien lopuksi.

– Olen tiennyt jo nuoresta pitäen, että olen alkoholisti. Sittemmin taiteilijan herkkyys on vienyt minut masennuksiin, alkoholiin ja muihin syvyyksiin. Koskaan ei tunnu siltä, että pääsisin maaleihin, joihin olen pyrkinyt.

– Sitten ensi-illan jälkeen tulee viikkojen tai kuukausien tyhjyys, jonka alkoholi mainiosti täyttää.

Erosta huolimatta Aira ja Ekku ovat pysyneet hyvinä ystävinä.

Ekku Peltomäki – Valoissa ja varjoissa julkaistaan 13. huhtikuuta. Tomi Lindblomin kirjoittaman kirjan voi ladata ilmaiseksi osoitteesta www.visualmedia.fi.

Lue myös:

    Uusimmat