Samuli Edelmann tarttui pulloon ensimmäisen kerran 11-vuotiaana – kertoo Ylellä, kuinka yksi asia sai hänet lopulta muuttamaan elämänsä

Samuli Edelmann kertoi avoimesti muun muassa lapsuudestaan, urastaan ja suhteestaan alkoholiin Tuija Pehkosen haastattelussa Yle Puheella.

Laulaja ja näyttelijä Samuli Edelmann on puhunut julkisuudessa avoimesti historiastaan päihteiden kanssa. Hän itse raitistui vuosituhannen vaihteessa.

Hän on kertonut hakeutuneensa 2000-luvun alussa alkoholistiparantolaan kyllästyttyään viinanhuuruiseen elämään ja itsetuhoisiin tempauksiin. Yksi otsikoihin päätynyt esimerkki tempauksista tapahtui vuonna 1995, kun humaltunut laulaja tippui ruotsinlaivan kannelta mereen.

Päihteet olivat keskeinen puheenaihe myös tällä viikolla, kun Edelmann antoi Tuija Pehkoselle pitkän haastattelun, joka kuultiin Yle Puheen taajuuksilla. Alkoholi ja tupakka astuivat kuvioihin vanhempien avioeron aikoihin, kun Edelmann oli vasta 11-vuotias.

– Olisi helppoa syyttä muita, esimerkiksi vanhempia, mutta todellisuus on, että se addiktio on ollut minussa aina. 

Alkoholismiin kytkeytyy myös se, että Edelmannin oli hyvin vaikeaa käsitellä asioita, joita hän patosi sisälleen noin kaksikymmentä vuotta.

– Kadotin itseni matkalla. Käännekohta oli Kalliolan alkoholistiparantola. Siitä se alkoi se puhuminen ja tavallaan terapointi ja asioiden käsittely, joka jatkuu edelleen. 

Hän sanoo, että vanhemmat yrittivät parhaansa, että hän olisi oppinut käsittelemään vaikeita asioita jo aiemmin, mutta mikään ei auttanut.

– Jälkeenpäin voisi ajatella, että olisi aiemminkin voinut alkaa puhua, mutta ei kukaan musta oikein saanut otetta. Laitoin vaan kaiken läskiksi.

Nuorena Edelmann ei juonut yksin, vaan tämä tuli ilmi vasta viimeisinä vuosina ennen kuin hän haki apua tilanteeseensa ja laittoi elämänsä uuteen uskoon.

– Ne olivat vasta viimeiset vuodet, kun aloin erakoitumaan ja eriytymään vanhasta kaveripiiristäni ja ystävistäni, kuvailee Edelmann, joka meni ensimmäisen kerran terapiaan vuonna 1999.

Nuoruudesta tuttuun ystäväpiiriin kuuluivat Chydeniuksen veljekset Jussi ja Kalle sekä Santeri Kinnunen ja Aleksi Mäkelä. Edelmann luonnehtii hauskanpidon nousseen uudelle tasolle, kun koko kööri onnistui toteuttamaan unelmiaan taiteellisilla urillaan. Alkoholi ei siis ollut ainoastaan pakokeino ahdistuksesta.

– Meillä oli tosi pitkään hauskaa, kunnes tämä mun ominaisuus alkoi ottaa enemmän valtaa ja aloin eriytymään porukasta.

Lukuisien elokuvarooliensa lisäksi monipuolisen musiikkiuran tehnyt Edelmann muistetaan erityisesti hittikappaleestaan Peggy. Edelmannin uusi albumi ilmestyy syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja