Sampo miljardikerhoon

Vakuutusrypäs Sampo kirjasi viime vuodelta historiansa suurimman voiton. Edellisvuodesta selvästi kasvaneiden myyntivoittojen myötä liikevoitto puhkaisi miljardin rajan ja päätyi lopulta noin 1,25 miljardiin markkaan.

Suurimmat voitot tulivat jälleen Nokian osakkeiden myynnistä. Tästä huolimatta Sammolla oli vuoden lopussa edelleen noin 4,5 miljardin arvoinen potti Nokiaa.

Vuotta aiemmasta Sammon tulos kohentui hieman päälle 300 miljoonalla markalla, vaikka voittoa leikkasivat useat poikkeuserät. Näihin kuuluu mm. vastuuvelan vahvistaminen noin 200 miljoonalla markalla asbestista aiheutuvien työperäisten sairauksien varalle. Sammon pääjohtaja Jouko K. Leskinen kertoi, että lisäyksellä kokonaisvaraus asbestisairauksien varalle on arvioitu riittävän kattamaan niistä aiheutuvat menot noin 30 vuodeksi.

Leskinen oli tyytyväinen Sammon viime vuoteen ja arvioi yhtiöllä olevan nyt hyvät edellytykset toiminnan vahvistamiseen aikaisempien suunnitelmien mukaisesti koko Itämeren altaan alueella.

Vakuutusmaksutuloja entistä enemmän

Vakuutusmaksutuloja yhtiölle kertyi selvästi edellisvuotista enemmän, mutta osa kasvusta tuli lakisääteisen tapaturmavakuutuksen hinnan nostamisesta ministeriön linjausten mukaisesti. Leskinen korosti, että vaikka tämä kertaerä poistettaisiin, kasvu oli selvä.

Vahinkovakuutusten markkinaosuustaistelussa yhtiö voi kirjata hienoisen plussan, vaikka käytännössä osuus säilyi ennallaan eli 35 prosentissa. 1,5 prosenttiyksikön laskua kirjattiin henkivakuutuksissa, mutta Kalevalla vahvistettuna Sampo-ryhmän osuus oli ennakkotietojen mukaan edelleen runsaat 23 prosenttia.

Arvonalennuksia puolelle miljardilla

Sijoitustoiminnasta Sampo kirjasi nettotuottoja runsaalla 2,2 miljardilla markalla. Myyntivoittojen lisäys oli omaa luokkaansa, mutta myös osinkotuotot lisääntyivät. Kaikkiaan myyntivoittoja oli lähes 2 miljardilla. Leskinen muistutti, että sijoitusvuosi oli poikkeuksellinen ja Nokian noususta huolimatta monen muun pörssiyhtiön kurssit olivat laskussa.

Kun tilanne summattiin vuoden lopussa, markkinahinnat olivat 500 miljoonaa korkeammalla kuin kirjanpitoarvot eli erosta aiheutuneet arvostuserojen tarkistukset vähensivät vastaavalla summalla sijoitustoiminnan tuottoja. Summasta lähes 90 miljoonaa kohdistui kiinteistöjen arvojen tarkistuksiin. Tätä nykyä vain 13 prosenttia Sammon sijoituksista on kiinteistöissä, kun vielä viisi vuotta sitten niiden osuus oli 35 prosenttia.

Suurvahingot tuplaantuivat

Vaikka maksuja kanavoitui sisään edellisvuotta enemmän, myös vahinkovakuutusten korvaukset lisääntyivät. Tämä johtui osaltaan siitä, että suurvahinkojen määrä tuplaantui edellisvuodesta. Viime vuonna yli 10 miljoonan korvauksia aiheutuneita vahinkoja oli 19.

Myös ajoneuvovakuutuksista maksuja tuli edellisvuotista selvästi enemmän, suomalaiset ostivat innolla uusia autoja ja vakuutusten hintaa korotettiin. Vakuutuslaji on kuitenkin vakuuttajien murheenkryyni, sillä lisääntynyt autoilu tietää enemmän onnettomuuksia - ja enemmän korvauksia.

Autovakuutusten kallistumisesta huolimatta korvauksiin ja vakuutusten hoitoon tarvittiin maksutulojen päälle edellisvuotista suurempi osuus muista tuloista eli lähinnä sijoitustoiminnasta. Myös koko vahinkovakuutustoiminnassa yhdistetty kulusuhde heikkeni edellisvuodesta aavistuksen. Nyt luku oli hieman päälle 114 prosenttia. Mitä lähempänä luku on sataa, sen pienempi siivu sijoitustoiminnasta on "otettava" vakuutusten hoitoon ja korvauksiin.

Sampo tavoittelee 103:a prosenttia vuoteen 2002 mennessä. Leskisen mukaan tavoite on saavutettavissa, sillä ilman kertaluontoisia eriä jo viime vuonna olisi oltu 110:ssä. Koko vahinkovakuutuksesta maksutuloja kertyi hieman päälle 5 miljardia, josta ensivakuutusten osuus oli 4,9 miljardia.

Henkivakuutuksesta tulossa entistä tärkeämpi tukijalka

Henkivakuutusten menekissä oli suuria eroja. Parhaiten vetävät yksilölliset eläkevakuutukset, mutta perinteisistä henkivakuutuksista saatiin edellisvuotta vähemmän maksutuloja. Kaikkiaan maksutuloja kertyi vajaalla 1,3 miljardilla markalla. Summassa ei ole mukana vielä Novaa, sillä sen Henki-Sammon yhdistäminen tapahtui vuoden lopussa. Konsernin tasetta Nova ehti kasvattaa jo nyt.

Leskisen näkemyksen mukaan henkivakuutuksen rooli konsernissa tulee edelleenkin kasvamaan. Tämä selittänee myös sen, että Sampo julkisti vakuutussäästöille annettavan pidemmän ajan hyvitystavoitteen. Kokonaishyvityksen luvataan olevan vähintään pitkän joukkovelkakirjan korko. Myös vakuutusten "turvana" olevan vakavaraisuuspääoman kasvattamisessa tämä otetaan huomioon. Parannusta tehtiin jo viime vuonna. Vakavaraisuuspääoman osuus vastuuvelasta nousi lähes 21 prosenttiin eli jokaista vakuutuksenottajilta otettua velkamarkkaa kohden yhtiöllä on varallisuutta 2,10 markkaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat