Sammuta juhannuskokko oikein – älä unohda tärkeää vaihetta

Juhannuskokko sammuu turvallisimmin hiipumalla. Alla ollut maa-aines tulee jäähdyttää huolellisesti, sillä kuumuus voi sytyttää palavan materiaalin vielä 12 tuntia palon jälkeen.

Paras tapa sammuttaa juhannuskokko on antaa palavan materiaalin palaa loppuun, ja jäähdyttää kokon jäänteet runsaalla vedellä. Palamisen aikana tulta ja hiillosta pitää valvoa koko ajan, sanoo Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

– Juhannusiltana ja -yönäkin sää voi muuttua, tuuliolosuhteet voivat muuttua sillä tavalla, että siinä pitää olla kipinämikko vieressä katsomassa ja ryhtymässä sammuttamiseen.

Hätätapauksen varalta kokon vierellä tulee olla riittävästi vettä palon sammuttamiseen ja leviämisen estämiseen, sekä sammutuspeite, jota voi käyttää tulen tarttuessa vaatteisiin. Mikäli kokko pitää sammuttaa nopeammin, tulee se tehdä vedellä, jota tulisi olla lähettyvillä reilusti.

– Varsinkin suuressa kokossa lämpösäteily on niin kova, että täyden palamisen vaiheessa sitä ei kyetä sammuttamaan tai hillitsemään kippojen tai ämpärien vesimäärillä, vaan se edellyttää suurempaa vesimäärää moottoriruiskun tai pumpun avittamana. Näissä tilanteissa on syytä konsultoida etukäteen alueen pelastusviranomaisia, jotka neuvovat kuinka riittävä varautuminen voidaan toteuttaa.

Muista huolellinen jäähdytys

Pienempien nuotioiden sammuttamiseen riittää muutama ämpärillinen vettä, jotka voi kiireen yllättäessä kaataa nuotioon. Sammutettua tai sammunutta tulta ei kuitenkaan pidä jättää heti yksikseen, vaan hiilloksen ja maaperän jäähtyminen tulee varmistaa.

– Nykyihmiset ovat niin vähän tulen kanssa tekemisissä, että he eivät muista, että palossa syntyvä kuumuus, vaikkapa kertakäyttögrillin hiilillä, voi sytyttää palavaa materiaalia vielä 12 tuntia käytön jälkeen, jos hiiliä ei jäähdytetä vedellä.

Alue, jolla tulta on poltettu, tulisikin jäähdyttää reilusti kastelemalla, sillä lämpövaikutus jää maaperään vielä pitkäksi aika. Kastelu tulee tarpeen vaatiessa suorittaa useamman kerran, sillä kuumasta maasta siihen kaadettu vesi höyrystyy nopeasti pois.

Kuuntele juhannusmusiikkia MTV Lifestylen Spotify-listalta!

Lue myös:

    Uusimmat