Sambian virkaatekevä presidentti voitti vaalit

Sambian virkaatekevä presidentti Rupiah Banda on voittanut niukasti maan presidentinvaalit. Tänään julkaistujen lopullisten tulosten mukaan Banda sai äänistä 40 prosenttia, kun hänen kilpakumppaninsa Michael Satan kannatus jäi runsaaseen 38 prosenttiin.

Sata on syyttänyt Bandaa vaalivilpistä ja vaatinut äänten uudelleenlaskentaa. Äänestystä valvoneiden Afrikan unionin sekä Eteläisen Afrikan kehitysjärjestön SADC:n vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit olivat kuitenkin vapaat ja rehdit.

Myöhään eilen illalla poliisi joutui hajottamaan kyynelkaasulla Satan kannattajien mielenosoituksen pääkaupungissa Lusakassa, kun mielenosoittajat ryhtyivät sytyttämään tulipaloja ja heittelemään kiviä. Muilta levottomuuksilta vältyttiin.

Banda korvaa presidentti Levy Mwanawasan, joka kuoli sairauskohtaukseen elokuussa. Banda on luvannut jatkaa Mwanawasan talouspolitiikkaa, josta on kiitetty Sambian vuosia jatkunutta kasvua.

Sambia on pitkään ollut Afrikan vakaimpia maita niin poliittisesti kuin taloudellisestikin. Siitä huolimatta maa kuuluu yhä maailman köyhimpiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat