Mainos

Salonius pettyi lääkärilakon sovintoesityksen kaatumiseen

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius on yllättynyt Lääkäriliiton kielteisestä suhtautumisesta lääkärilakon sovintoesitykseen.

Salonius

Juhani Salonius pitää yllättävänä sitä, että Lääkäriliiton hallitus yksimielisesti torjui esityksen jo eilen. Sovittelijan mukaan esitys vastasi muun muassa peruspalkkojen osalta pitkälti liiton vaatimuksia ja oli peruslinjaltaan 1,5-kertainen muille aloille kelvanneeseen tuloratkaisuun verrattuna. Kuntatyönantajalle esitys olisi kelvannut.

Koska Lääkäriliiton hallituksen hylkäyspäätös oli yksimielinen, sitä ei tarvinnut viedä liiton ylimmän päätöksentekoelimen eli valtuuskunnan käsittelyyn. Aamulla kokoontunut valtuuskunta kävikin vain lyhyehkön keskustelun esityksestä ja lakkotilanteesta.

Saloniuksen mukaan lakko kestää vielä pitkään, jos esityksen hylkääminen oli kiinni yksinomaan rahasta. Valtakunnansovittelija aikoo kuitenkin jatkaa sovittelua taas ensi viikolla. Virkalääkärien lakossa on nyt menossa kymmenes viikko.

Sovintoehdotus olisi tuonut kunnallisille terveyskeskus- ja sairaalalääkäreille kaksivuotisen kustannusvaikutuksiltaan 8,3 prosentin sopimuksen. Salonius piti turhana puheena Lääkäriliiton arveluita, että sopimus olisi jättänyt osan lääkäreistä alle tupolinjan. Jo työnantajien tammikuinen tarjous olisi tuonut tupon mukaiset korotukset, ja nyt siihen oli vielä rakennettu lisää päälle. Työnantajapuolella lasketaan, että pienipalkkaisimmille nuorille apulaislääkäreille tarjous olisi tuonut jopa yli 20 prosentin korotukset ansioihin.

Saloniuksen mukaan lakko on rakenteeltaan täysin poikkeuksellinen ja olisi oikealta nimeltään kiertävä osalakko: vain osa lääkäreistä on lakossa ja heidänkin joukkonsa vaihtuu tietyn viikkorytmin mukaan. Lakon vaikutukset eivät juuri pure kiistan osapuoliin; ongelmia koituu lähinnä jonoissa odottaville potilaille. Hän arveli kiistan takaa löytyvän pitkäaikaisia syitä, jotka nyt räjähtivät työmarkkinaongelmana silmille. Nämä mm. koko terveydenhuoltojärjestelmää ja johtamista koskevat ongelmat ovat sellaisia, että niitä ei pystytä edes lain mukaan ratkomaan työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.