Salkkareihin uusi konkarinäyttelijä – Ansa Ikosen tytär ja Pelle Hermannin Sylvia

Salatuissa elämissä päästään tutustumaan täysin uuteen hahmoon, kun Aki Nikkisen äiti saapuu kuvioihin.

Aki Nikkisen äiti on ollut tähän asti katsojille täysin tuntematon hahmo, mutta nyt pääsemme tutustumaan hänen myötään lähemmin Nikkisen lapsuuteen.

Hahmoa näyttelee sarjassa kokenut näyttelijä Marjatta Rinne, 72. Näyttelijä vietti 50-vuotistaiteilijajuhlaansa viime vuonna. Hän on työskennellyt vapaana näyttelijänä muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Tampereen, Rovaniemen, Kouvolan teatterissa.

Vanhempi sukupolvi tuntee hänet legendaaristen näyttelijöiden Ansa Ikosen ja Jalmari Rinteen tyttärenä. Salattujen elämien pestin hän otti vastaan helmikuussa.

– Päädyin sarjaan koekuvausten kautta. Ensimmäistä kertaa hain sarjaan jo vuonna 1998, kun sitä alettiin tehdä. Tuolloin kilpailin Ulla Taalasmaan roolista, mutta Maija-Liisa Peuhu vei tuolloin pidemmän korren. Onneksi toisella yrittämällä onnistuin.

– Olen seurannut Salkkareita ja minulla on myös monia tuttuja kollegoja sarjassa, joten tänne oli helppo tulla. Hienosti kaikki ovat ottaneet vanhuksen vastaan. Olen tavannut iloisia, nuoria ihmisiä, joilla on hieno asenne työhön. Olen ollut aivan onnenkukkuloillani, Rinne hehkuttaa.

Miltä kokeneesta teatterinäyttelijästä tuntui sukeltaa saippuasarjan ihmeelliseen maailmaan?

– Salatut elämät ei oikeastaan hirveästi eroa muista töistäni. Olen tehnyt televisiotakin 80-luvulla paljonkin, joten oli ihanaa palata taas tv-työn pariin.

Tv- ja elokuvarooleja näyttelijällä on takanaan kymmenittäin. Hänen tunnetuin roolinsa on kenties Sirkuspelle Hermannin Sylvian rooli. Ennustajaneiti Sylvia oli Pelle Hermannin ikuinen ihastuksen kohde.

– Pelle Hermannin näyttelijä, edesmennyt Veijo Pasanen kysyi minulta, haluaisinko lähteä mukaan ohjelmaan. Olimme kaikki Tampereen työväen teatterissa tuolloin. Siitä se sitten lähti. Sylvian roolia oli ihanaa tehdä. Siihen aikaan katsottiin, että ennustaja on tummatukkainen ja hieman pelottavan näköinen, mutta Sylviasta haluttiin toisen tyyppinen. Hän oli hieman naisellisempi ennustajaneiti, Marjatta Rinne muistelee.

Ihmiset muistavat hänet yhä Sylvian roolista. Roolihahmo saikin uuden elämän Heli Laaksosen komediallisen kaunokirjan pohjalta tehdyssä kamarinäytelmässä Sylvia, Tuija ja patja, jota esitettiin maaliskuussa muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Vihdissä.  

– Idea lähti oikeastaan siitä, että tapasin kirjailija Heli Laaksosen Vihdissä. Kysyin häneltä, että voisiko hän kirjoittaa vanhoille naisille suunnatun kirjan. Vanhoille miehille suunnattuja teoksia, kuten Mielensä pahoittaja, oli jo olemassa. Laaksonen katsoi minua hetken hieman häkeltyneenä. Kerroin hänelle sitten, että minut tunnetaan muun muassa Pelle Hermannin Sylvian roolista. Hän innostui heti ja kertoi olleensa lapsena suuri fanini. Seuraavana päivänä hän soittikin minulle ja kertoi, että hän on kirjoittanut kirjaa jo 17 sivua. Lopulta sainkin sitten oman näytelmän.

70-vuotias näyttelijä on yhä monessa mukana eikä aio luopua näyttelemisestä helposti. Hänet tunnetaan alalla myös lukuisista näytelmäohjauksista.

– En halua lopettaa työntekoa. Se on vain jäänyt päälle. Olen tehnyt näyttelijän työn rinnalla myös ohjaajan töitä. Olen ohjannut noin 40 teatterinäytelmää. Naisille käy usein niin, että näyttelijän työt alkavat vähentyä keski-iässä. Niinpä päätin opetella ohjaamisen. Teatteri pitää minut pirteänä. Sillä saralla ei voi koskaan olla täysin valmis.

Tulevasta roolistaan Salatuissa elämissä hän ei uskalla hiiskua.

– Se jää nähtäväksi, millainen persoona on kyseessä. Yhteistyö Aki Nikkistä näyttelevän Sami Uotilan kanssa on sujunut alusta asti todella helposti, Rinne kiittelee.

Salatut elämät arkisin MTV3-kanavalla kello 19.30. Jaksot katsottavissa myös MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat