Salama voi iskeä kuin kirkkaalta taivaalta

Sanonta ”iski kuin salama kirkkaalta taivaalta” ei ole Ilmatieteen laitoksen mukaan pelkkää puhetta.

Usein kyseessä on salama, joka on harhautunut ukkospilvestä jopa kilometrejä sivusuuntaan. Tällaisesta tapauksesta saattoi olla kyse Lempäälän Lempoisten koulussa, jossa salama iski yllättäen pihalle välitunnilla.

Salama iski perjantaina Lempoisten koulun pihalle, kun pihalla oli parisataa oppilasta. Kukaan ei loukkaantunut vakavasti, mutta yksi lapsi vietiin terveyskeskukseen ja kaksi aikuista kävi sydänfilmissä. Moni lapsi säikähti kovaa pamausta.   

– Jos pilven korkeus on kuutisen kilometriä, ja sen yläosasta lyö positiivisesti varautunut salama sivulle, se voi iskeä maahan varsin kaukana, taustoittaa päivystävä meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitoksesta.  

Ilman ukkospilveä ei salamoi

Useimmiten maasalamat lyövät alas pilven alapuolella negatiivisesti varautuneina. Toisinaan jokunen salama voi kuitenkin harhautua pitkälle sivuun. Näin tapahtuu varsinkin pilven alasimenmuotoisesta yläosasta lähteville positiivisille salamoille.  

Perjantaina salamoi harvinaisen rajusti tähän vuodenaikaan nähden. Vuorokauden aikana laskettiin yli 3200 salamaa. Määrä on reilusti yli puolet koko syyskuun keskimääräisestä yhteenlasketusta salamakertymästä, joka on runsaat 4500.   

Päivystävä  meteorologi arvioi, että kyseessä oli kesän viimeinen tuulahdus. Ylemmässä ilmakehässä vallitsi keskikesän lämpö, joka purkautui rajuina ukkosina.  

Salama tappaa Suomessa keskimäärin yhden ihmisen joka toinen vuosi. Loukkaantuneita on arvioitu olevan ainakin kaksi jokaista kuollutta kohti.  

Lue myös:

    Uusimmat