Mainos

Mistä Euroopan raju salamointi johtuu? "Iski kuin kirkkaalta taivaalta" – useita loukkaantunut

Rajut ukkoset ovat viime päivinä puhuttaneet eri puolilla Eurooppaa. Puolan eteläosassa kuoli eilen aikuinen mies, kun salama iski häneen.

Lisäksi Saksassa salama iski jalkapallokentälle Hoppstädtenin kylässä lasten jalkapallo-ottelun loppuhetkillä. Kolme aikuista loukkaantui vakavasti. Lievemmin loukkaantui 30 lasta ja 2 aikuista.

Pariisissa Parc Monceaun puistossa vietettiin puolestaan lasten syntymäpäiväjuhlaa, kun sade alkoi. Kahdeksan lapsen ja kolmen aikuisen ryhmä ryntäsi suojaan puun alle, kun salama iski. Kuusi heistä loukkaantui vakavasti. Kolmen lapsen ja yhden aikuisen tila on hengenvaarallinen, kertoivat pelastusviranomaiset.

Forecan päivystävän meteorologin Ilkka Alangon mukaan lounaasta työntynyt säärintama on tuonut ukkosia Keski-Eurooppaan. 

– Epävakainen sää jää Keski-Euroopan päälle vielä ainakin huomiseksi. Sateita syntyy tänään etenkin Pohjois-Saksan ja Baltian eteläosissa. Lisäksi sama rintama aiheuttaa sadekuuroja myös Monacossa, jossa ajetaan tänään Formulaa, hän sanoo. 

– Etelä- ja Keski-Saksassa on tänään suurin riski salamointiin, alkuviikosta rintama liikkuu idemmäksi ja riski siirtyy Itä-Euroopan päälle.

Alangon mukaan esimerkiksi Saksaan oli ennustettu eilen paikallisia iltapäiväkuuroja, joihin liittyi yksittäisiä ukkoskuuroja.

Ranskassa oli annettu varoitus myrskystä ja mahdollisista salamoista, mutta varoitus ei koskenut Pariisia. Myös Saksassa ukkosmyrsky tuli varoittamatta.

– Alueella ei satanut, eikä taivas ollut tumma, kertoo poliisin tiedottaja DPA:lle.

Alangon mukaan salama harvoin iskee kirkkaalta taivaalta. 

– Tuskin Saksassakaan salama on tullut kirkkaalta taivaalta. Sanoisin, että lähettyvillä on ollut kuuropilviä, joista salama on lähtenyt. Tosin kuuropilvet voivat olla jopa parinkymmenen kilometrin päässä, hän sanoo. 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.