Salaliittoteoreetikot ovat löytäneet apinarokon – tässä 4 väitettä: Mukana niin AstraZeneca kuin Wuhankin

Apinarokko jäämässä seksitaudiksi –"Vaatii hyvin läheisen kontaktin" 2:09
Apinarokko jäämässä seksitaudiksi – "vaatii hyvin läheisen kontaktin".

Koronaviruksen menettäessä mediahuomiota ja apinarokon vallatessa alaa, ei liene yllätys, että salaliittoteoreetikot ovat niin ikään siirtyneet heittelemään arvauksiaan siitä.

1. Apinarokkoa ei ole olemassa.

Väärin. Apinarokkoa on tavattu vuodesta 1958 ja jo 1970-luvulta saakka on tiedetty, että se voi siirtyä myös ihmiseen. Tähän asti tautia on tavattu lähinnä Afrikassa. Esimerkiksi Nigeriassa raportoitiin vuonna 2017 noin 500 tapausta.

2. Apinarokko johtuu AstraZenecan koronavirusrokotteesta. Väitteen mukaan AstraZenecan koronarokote sisälsi simpansseilta otettua heikennettyä adenovirusta.

Väärin. Taudit eivät ole sukua toisilleen. Apinarokko sai nimensä siksi, että tautia tavattiin ensimmäisen kerran apinayhteisöllä vuonna 1958. Apinarokko on itseasiassa lähtöisin jyrsijöistä ja apinat ovat taudin väli-isäntiä, kertoo saksalainen immunologi Christine Falk.

3. Apinarokko on alun perin laboratoriosta Wuhanista.

Harhaanjohtavaa. Tautia on tutkittu laboratoriossa Wuhanissa. Ei ole todisteita, joiden mukaan tautia olisi päässyt leviämään laboratoriosta. Virusta esiintyy luonnossa eläinten keskuudessa. Pieniä määriä tautia esiintyy ihmisten keskuudessa esiintyy  useissa Afrikan maissa joka vuosi, toteaa immunologi ja professori Mark Slifka.

4. Apinarokosta tulee pandemia, jota on suunniteltu ja valmisteltu jo pitkään.

Harhaanjohtavaa. Väitetystä suunnitelmasta niin sanottuna todisteena on käytetty Saksassa vuonna 2021 simuloitua peliä, jossa kuvitteellinen apinarokko leviää toukokuussa 2022. Pelin järjestänyt Nuclear Threat Initiative (NTI) on todennut, ettei ole syytä uskoa, että nyt leviävä apinarokko sisältäisi "luotua taudinaiheuttajaa. Emme myöskään usko, että nyt puhjenneella apinarokolla on mahdollisuuksia levitä niin nopeasti kuin fiktiivisellä, luodulla taudinaiheuttajalla, jota skenaariossamme käytettiin".

Lue myös:

    Uusimmat