Asiantuntijat varoittavat apinarokon leviämisestä lemmikkeihin: Riskinä infektiokierre villieläimiin ja ihmiseen

Miksi apinarokko on noussut maailmanlaajuiseksi uutiseksi? 4:47
Katso myös: Miksi apinarokko on noussut maailmanlaajuiseksi uutiseksi?

Asiantuntijat varoittavat apinarokkoon sairastuneita tartuttamasta virusta lemmikkeihin. Virus voi pahimmassa tapauksessa levitä niiden mukana villieläimiin ja niistä takaisin ihmisiin. 

Asiasta uutisoiva Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo gerbiilien, hamsterien ja muiden jyrsijöiden olevan erityisen alttiita sairastumaan tautiin ja tartuttamaan sitä edelleen luonnonvaraisiin eläimiin.

Riski varteenotettava

Britannian hallituksen mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että virus olisi levinnyt ihmisten tai lemmikkien välityksellä luontoon ja riskiä pidetään pienenä.

Warwickin yliopiston virologi Lawrence Young pitää huolta kuitenkin varteenotettavana. Hänen mukaansa virus voisi tämän jälkeen tarttua takaisin ihmisiin. 

– Voisimme silloin olla infektiokierteessä, Young toteaa BBC:lle.

Lemmikkijyrsijät vietävä pois sairastuneen läheltä

Britannian terveysturvallisuusvirasto ja muut asiantuntijat suosittelevat sairastuneita siirtämään lemmikkimarsut, -rotat, -hiiret ja muut jyrsijät pois apinarokkotalouksista 21 vuorokaudeksi.  Lisäksi niille pitäisi tehdä virustesti.

Kissat ja koirat kannattaisi puolestaan eristää ja eläinlääkärin tulisi tarkastaa ne sen varmistamiseksi, että niillä ei ole kliinisiä oireita.

Apinarokkopotilaan tulisi lisäksi välttää lemmikkien ruokkimista ja trimmausta.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC antoi aiemmin tällä viikolla ohjeen, jonka mukaan apinarokkopotilaiden jyrsijät tulisi "ihanteellisesti" eristää ja majoittaa valvottuihin tiloihin ja testata taudin varalta ennen karanteenijakson päättymistä.

Asiakirjan mukaan eläimet tulisi lopettaa vain viimeisenä keinona tilanteessa, joissa eristäminen ei ole mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat