Apinarokon DNA:ta löytyi siemennesteestä

Miten pitää toimia, jos epäilee apinarokkoa? 0:24
KATSO VIDEO: Millaisia ovat apinarokon oireet ja miten tartuntaa epäilevän tulisi toimia?

Apinarokon DNA:ta on löytynyt muutamien tartunnan saaneiden spermasta, kertoo uutistoimisto Reuters. Havainnot vihjaavat, että tämän vuoden aikana epätavallisesti levinnyt virus tarttuu myös seksiteitse.

Neljän italialaisten apinarokkotartunnan saaneen miehen siemennesteestä on löydetty apinarokon osasia. Myös Saksassa viruksen DNA:ta on löydetty kahden potilaan spermasta.

Viime aikoina länsimaissa tavatut apinarokkotapaukset on liitetty miesten väliseen seksiin, mutta viruksen on ajateltu ensisijaisesti tarttuvan aiheuttamiensa ihomuutosten ja hengitysteistä lähtöisin olevien isojen pisaroiden välityksellä. 

Apinarokkoa ei ole pidetty seksitautina, sillä sen ei ole aiemmin tiedetty voivan levitä siemennesteen tai emätineritteiden kautta.

Apinarokon DNA:n löytyminen tartunnan saaneiden spermasta viittaa siihen, että jälkimmäinenkin tartuntareitti on mahdollinen. Yhden potilaan antaman näytteen perusteella siemennesteestä löytyvä virus pystyy jakautumaan ja tartuttamaan toisen ihmisen.

Havainnot perustuvat vain muutamien potilaiden aineistoon, eikä niistä kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä esimerkiksi viruksen muuntumisesta. Löydökset ovat vielä alustavia, mutta ne tukevat vahvasti teoriaa, jonka mukaan apinarokko leviää myös seksin välityksellä.

Välttääkseen apinarokkotartunnan tai tunnetut seksitaudit intiimistä kosketuksesta tulisi pidättäytyä kipeänä tai jos ihossa on epätavallisia muutoksia, kuten rakkuloita. Uusien seksikumppanien kanssa tulisi käyttää kondomia.

Tulevatko eläinten kantamat virukset hyppäämään yhä useammin ihmisiin? Alla olevalla videolla infektiolääkäri Ville Holmberg kertoo One Health -ajattelusta, ja mihin tulevaisuudessa pitää varautua.

Aiheuttavatko eläinperäiset virukset tulevaisuudessa yhä useammin tartunta-aaltoja? 1:29
KATSO VIDEO: KATSO VIDEO: Aiheuttavatko eläinperäiset virukset tulevaisuudessa yhä useammin tartunta-aaltoja?

Lue myös:

    Uusimmat