Salakavala munuaistauti on jo pitkällä, kun oireita ilmaantuu

Yksi kymmenestä sairastaa salakavalaa munuaistautia 10:29
KATSO VIDEO: Salakavala munuaistauti etenee hitaasti. Mitkä ovat riskitekijät ja oireet, jotka paljastavat taudin olevan jo pitkällä?

Yksi kymmenestä sairastaa munuaistautia – kenties tietämättään.

Munuaistauti on hyvin yleinen sairaus, jota yksi kymmenestä suomalaisesta sairastaa. Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström kertoo Huomenta Suomessa taudin olevan hyvin alidiagnosoitu tällä hetkellä.

– Meidän pitäisi tunnistaa munuaistauti varhemmin kuin tällä hetkellä yleisesti tehdään.

Apteekkariliiton asiantuntija proviisori Henna Kyllänen kertoo, että tauti pysyy oireettomana hyvin pitkään. Kun oireita ilmenee, tauti on jo pitkällä. Siksi varhainen tunnistaminen todella on tärkeää. 

Kun oireita ei ole, miten hitaasti kehittyvän taudin voi tunnistaa?

– Kun me mennään työterveyteen tai perusterveydenhuollon lääkärille, niin silloin lääkärin pitäisi herkästi tunnistaa, onko siellä riskitekijöitä – diabetes, verenpainetauti ja ylipaino ovat merkittävimmät riskitekijät tällä hetkellä – ja ottaa puheeksi, että, otetaanko myös nämä munuaisarvot siinä lääkärikäynnin yhteydessä. Toisaalta tosi tärkeätä lisätä suuren yleisön tietoisuutta siitä, miten yleinen tauti on, eli myös itse pitää muistaa ottaa puheeksi lääkärille mennessään, että munuaisarvot pitäisi ottaa, Högström sanoo.

Munuaistauti voi puhjeta nuorellakin iällä. 

Miksi munuaistauti on niin yleinen? Entä miten munuaistautia voi ehkäistä? Millaisia oireita munuaistaudista seuraa, kun tauti on jo edennyt pitkälle? Mikä merkitys lääkevalinnoilla on? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat