Mainos

Saksassa vastaisku keskittyvälle vähittäiskaupalle

Saksassa keskittyvän vähittäiskaupan vastavoimaksi ovat nousemassa asukasosuuskuntien perustamat kyläkaupat. Niitä on muutamassa vuodessa perustettu yli 200 ja joka vuosi tulee kymmeniä lisää.

Pienillä myymälöillä ei ole tavoitteena hakea toiminnallaan isoja katteita. Tärkeintä on lähipalveluiden takaaminen kannattavasti.

- Meidän hintamme ovat halvempia kuin huoltoasemilla eli suunnilleen samalla tasolla kuin paremmat supermarketit, kertoo myymälänhoitaja Johanna Mayer.

Suuret keskusliikkeet eivät pieniä palvele kyläkauppoja. Tavara tulee paikallisilta tukkureilta, joille osuuskunnat antavat myös uutta toivoa.

Suuret ketjut eivät enää voi väheksyä yllättäviä haastajia. Ketjuja edustava elintarvikekaupan keskusliitto valittaa jo, että usein julkista tukea saavat kyläkaupat vääristävät kilpailua.

Korkein hallinto-oikeus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan suurilta kauppakonserneilta voidaan evätä uuden myymälän rakennuslupa, jos myymälä tappaa paikkakunnalla vanhoja liikkeitä. Monille kyläkaupoille tämä päätös on pelastus.

Katso Tapio Nurmisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.