Saksan puolueet pohtivat hallituskuvioita

Sekä sosiaalidemokraattien johtaja Gerhard Schröder että kristillisdemokraattien Angela Merkel ovat sitä mieltä, että kansa on antanut heille valtuutuksen muodostaa seuraava hallitus. Suurin osa saksalaisista toivoo suurien puolueiden yhteishallitusta.

Saksan vaalien hämmentävä lopputulos muuttaa maan poliittisen ja taloudellisen tilanteen entistä sekavammaksi. Liittokansleri Gerhard Schröder tarrautuu virkaansa eikä halua tehdä tilaa kristillisdemokraateille. Vaalitulos ei lupaa pikaista ratkaisua myöskään talousongelmiin eikä joukkotyöttömyyteen. Saksassa pohditaan jo uusien vaalien mahdollisuutta.

Maata seitsemän vuotta johtanut Schröder ei ole moksiskaan oman enemmistön menettämisestä. Itsevarmuutta uhkuen hän vakuuttaa jatkavansa kanslerina myös seuraavat neljä vuotta.

Kristillisdemokraatit pitävät julistusta pöyristyttävänä. He ihmettelevät, millä tempulla Schröder pysyy vallassa ilman tarvittavaa enemmistöä.

- Kansalaiset halusivat eroon punavihreästä hallituksesta ja antoivat meille selkeän valtuutuksen muodostaa vakaa ja kykenevä hallitus, julistaa puolestaan kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansleriehdokas Angela Merkel.

Merkelin puolue nousi niukasti liittopäivien suurimmaksi ryhmäksi, vaikka se menetti yli kolme prosenttia äänistään. Merkel muistuttaa saksalaisesta käytännöstä, jonka mukaan liittopäivien suurin ryhmä nimeää liittokanslerin.

"Merkelin syytä"

Politiikan tutkijat syyttävät kristillisdemokraattien vaalitappiosta pääasiassa Merkeliä. Sekavat veroehdotukset, suunnitelmat muuttaa sairausvakuutusmaksuja varakkaita suosivalla tavalla, uhkaus karsia työmatkakuluvähennyksiä, aikeet korottaa liikevaihtoveroa ja rajoittaa työntekijöiden oikeuksia karkottivat äänestäjät viime hetkellä.

Suurin osa saksalaisista toivoo suurien puolueiden yhteishallitusta. Schröder ei voi omien sanojensa mukaan kuitenkaan edes kuvitella, että sosiaalidemokraatit alistuisivat Merkelin valtaan. Ajatus ei innosta myöskään kristillisdemokraatteja.

Merkel tarvitsisi porvarihallitukseensa liberaalien rinnalle vielä yhden lisäpuolueen enemmistön varmistamiseksi. Eräänä mahdollisuutena pidetään kristillisdemokraattien, liberaalien ja vihreiden hallitusta. Sillä olisi liittopäivillä 30 paikan enemmistö.

Suunnitelman jarruna ovat ryvettyneet henkilösuhteet. Vihreät ovat rökittäneet olan takaa liberaalien ja kristillisdemokraattien johtoa. Riidan siemeninä ovat olleet muun muassa sosiaaliturvauudistukset, ydinvoima ja suhtautuminen Irakin sotaan. Liberaaleille olisi kysyntää myös sosiaalidemokraattien rinnalle.

- Olemme luvanneet osallistua hallitukseen vain kristillisdemokraattien kanssa. Pysymme sanassamme myös vaalien jälkeen, vastaa liberaalipuolueen puheenjohtaja Guido Westerwelle kosijoille.

Vasemmisto pannassa

Poliittisen umpisolmun avaajana voisi toimia vaalien voittajaksi noussut vasemmistopuolue. Schröder saisi sen avulla punavihreälle hallitukselleen selkeän enemmistön ja voisi jatkaa kanslerina.

- Sosiaalidemokraattien on palattava neoliberaalilta tieltään takaisin juurilleen ennen kuin voimme ajatella yhteistyötä, sanovat uuden vasemmiston johtajat Oskar Lafontaine ja Gregor Gysi.

Schröder ja vihreiden johtaja, ulkoministeri Joschka Fischer eivät halua olla missään tekemisissä uuden vasemmistopuolueen kanssa niin kauan, kun sen johdossa on heidän vihaamansa entinen demaripuolueen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Lafontaine.

Lopullinen vaalitulos vahvistetaan kahden viikon kuluttua sen jälkeen, kun Dresdenin keskustan vaalipiirin 219 000 ääntä on laskettu. Tulos voi vaikuttaa demareiden ja kristillisdemokraattien keskinäiseen tasapainoon, jos äänestäjät suosivat pääosin jompaakumpaa puoluetta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 20.09.2005)

(Yhdeksän uutiset 19.09.2005)

Ylivoimaisesti suurin vaalivoittaja Saksassa on vasemmistolainen Demokraattisen sosialismin puolue. Se menestyi erityisesti itäisessä Saksassa.

(Yhdeksän uutiset 19.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat