Mainos

Saksa: Viisumiehdoilla ei käydä kauppaa turvapaikanhakijoista

EU ei aio pudottaa rimaa turkkilaisten viisumivaatimusten suhteen, vaikka paine siihen on kova. Asiasta tiedotti Saksan hallitus.

Turkki otti Schengen-alueen viisumivapauden neuvottelupöytään, kun EU ja Turkki keskustelivat pakolaiskriisin hoidosta Brysselissä maanantaina. Saksan mukaan viisumiehdoissa ei jousteta.   

Turkki haluaisi nopeuttaa viisumivapausprosessia vastineena siitä, että maa toimisi Euroopan portinvartijana turvapaikanhakijoille ja ottaisi - Kreikkaan tulleita pakolaisia alueelleen. 

- Me nopeutamme selvityksiä siitä, miten hyvin Turkki täyttää vaatimukset, sanoi Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert tiedotustilaisuudessaan.

- Olemme valmiita tilanteen mukaan nopeuttamaan tätä työtä, mutta minkäänlaista vaatimustason madaltamista ei tulla tekemään, hän korosti.

EU puun ja kuoren välissä

EU on nyt monessa mielessä selkä seinää vasten. Kymmenet tuhannet turvapaikanhakijat ovat käytännössä jumissa Kreikassa, ja useiden valtioiden rajasulut ovat lähes sulkeneet Balkanin reitin.

Alustavan suunnitelman mukaan EU suostuisi ottamaan suoraan Turkista yhden pakolaisen jokaista sellaista kohden, jonka Turkki ottaa Kreikan saarilta. Näin laittomasti tulleet ikäänkuin palautettaisin jonoon. On erittäin epäselvää toimisiko tämä malli käytännössä ja välittyisikö viesti laittomille maahantulijoille.

Myös ihmisoikeusjärjestöt kasaavat painetta neuvotteluihin. Amnesty International toteaa, että turvapaikanhakijoiden joukkopalautukset Turkkiin olisivat kuolinisku koko turvapaikanhakuoikeudelle. Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö kuvailee ratkaisua epäinhimilliseksi.

EU ja Turkki pyrkivät lyömään sopimuksen lukkoon seuraavassa huippukokouksessaan 17-18. maaliskuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.