Saksa aikoo hiilivapaaksi vuoteen 2030 mennessä – "Tavoite ja määräaika tärkeimpiä kuin koskaan"

Saksa pitää kiinni tavoitteestaan luopua hiilen käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Vaikka maa palasi käyttämään omia fossiilisia polttoaineitaan laajemmin Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin seurauksena, Saksa ilmoitti maanantaina, että sen tavoitteena on edelleen sulkea hiilivoimalaitokset vuoteen 2030 mennessä.

– Tuo tavoite ja määräaika ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan aiemmin, korosti talousministeriön tiedottaja Stephan Gabriel Haufe medialle.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut Euroopassa energian hintoja, mikä on kiihdyttänyt inflaatiota.

Venäläinen energiajätti Gazprom on keskeyttänyt kaasutoimitukset useisiin Euroopan maihin, mukaan lukien Suomeen, Puolaan, Bulgariaan ja Hollantiin.

Gazpromin toimitusten vähenemisen jälkeen Saksan hallitus ilmoitti viime viikolla, että maan hiilivoimaloita käytetään enemmän sähköntuotantoon.

Vihreitä edustava talousministeri Robert Habeck kuvaili päätöstä "katkeraksi, mutta välttämättömäksi kaasunkulutuksen pienentämiseksi".

Saksan hallitus, jossa ovat mukana sosiaalidemokraatit, liberaalit ja vihreät, pyrkii "ihanteellisessa tapauksessa" sulkemaan kaikki maan hiilivoimalat vuoteen 2030 mennessä.

Hallitus aikaisti viime vuoden lopulla tehdyllä sopimuksella edellisen hallituksen tavoitetta sulkea hiilivoimalat vuoteen 2038 mennessä.

Oikaisu 31.10.2022 kello 20.35: Juttua korjattu STT-oikaisun mukaisesti. Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Saksa olisi Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin seurauksena palannut käyttämään fossiilisia polttoaineita. Kyse oli kuitenkin hiilivoiman käytön lisäämisestä, sillä Saksa ei ole missään vaiheessa lopettanut fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Oikaisu 28.10.2022: Juttua korjattu STT-oikaisun mukaisesti. Saksan hallitus ilmoitti sunnuntaina maan hiilivoimaloiden kasvavasta käytöstä, ei niiden käytöstä sunnuntaisin. Lisäksi täsmennetty toista kappaletta, jossa sanottiin aiemmin "Vaikka maa palasi käyttämään fossiilisia polttoaineita". Lauseeseen on lisätty selkeyden vuoksi sanat "palasi käyttämään omia fossiilisia polttoaineitaan laajemmin". 

Euroopan parlamentti äänestää useista ilmasto- ja ympäristöesityksistä - mitkä ovat vaikutukset Suomelle? 6:36
Euroopan parlamentti äänestää useista ilmasto- ja ympäristöesityksistä - mitkä ovat vaikutukset Suomelle?

Lue myös:

    Uusimmat