JSN antoi MTV Uutisille huomautuksen asiavirheen korjaamisesta

MTV Uutiset on saanut Julkisen sanan neuvostolta huomautuksen uutisesta, joka koski Saksan energiapäätöksiä. Langettava päätös tuli asiavirheestä, jota MTV uutiset ei korjannut Journalistin ohjeiden edellyttämällä tavalla oikaisupyynnöstä huolimatta. 

Kyseessä oli STT:n välittämä uutisjuttu, joten samaa aihetta käsiteltiin neuvostossa myös STT:n osalta. STT sai neuvostolta vapauttavan päätöksen.

Alla JSN:n päätös kokonaisuudessaan: 

Langettava päätös 8130/UL/22 

MTV

Asia: Olennainen asiavirhe, virheen korjaaminen 

MTV uutisoi Ukrainan sodan vaikutuksista Saksan energiapolitiikkaan ja väitti Saksan palaavan energiakriisin vuoksi fossiilisiin polttoaineisiin, kun maakaasu korvataan kivihiilellä. Tämä oli olennainen asiavirhe, jota MTV ei korjannut Journalistin ohjeiden edellyttämällä tavalla oikaisupyynnöstä huolimatta. 

Kantelu 9.8.2022 

Kantelu kohdistuu MTV:n verkosivuillaan 20.6.2022 julkaisemaan  

juttuun Saksa aikoo hiilivapaaksi vuoteen 2030 mennessä – ”Tavoite ja määräaika tärkeämpiä kuin koskaan”. 

Kantelun mukaan MTV:n jutussa oli asiavirhe, kun siinä väitettiin, että Saksa on palaamassa käyttämään fossiilisia polttoaineita. Kyse oli fossiilisen maakaasun korvaamisesta fossiilisella kivihiilellä. Tarkalleen ottaen virheen sisältävä lause kuului: Vaikka maa palasi käyttämään fossiilisia polttoaineita Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin seurauksena, Saksa ilmoitti maanantaina, että sen tavoitteena on edelleen sulkea hiilivoimalaitokset vuoteen 2030 mennessä. 

Kantelija teki MTV:lle oikaisupyynnön toimituksen uutisvinkeille tarkoitettuun sähköpostiin. Lisäksi hän kertoo soittaneensa asiasta toimitukseen. Oikaisupyyntöön ei MTV:llä kuitenkaan reagoitu. Kantelija tulkitsee, että lehden oikaisumenettely ei toiminut. 

Päätoimittajan vastaus 2.11.2022  

MTV:n vastaavan päätoimittajan Tomi Einosen mukaan 20.6.2022 julkaistun jutun mahdollinen virhe on ollut muotoilu, jota ei kantelun mukaan ole asianmukaisesti oikaistu. 

Päätoimittajan mukaan kantelija on lähettänyt oikaisupyynnön uutisvinkeille tarkoitettuun sähköpostiin, johon tulee päivittäin satoja sähköposteja. Päätoimittaja arvioi, että oikaisupyyntö on jäänyt toimitukselta huomaamatta joko huolimattomuuden vuoksi tai sen vuoksi, ettei jutun alun perin tehnyt STT ollut juttuaan myöskään oikaissut. Kantelijan kertomasta soitosta toimitukseen MTV:llä ei ole tietoa, mutta päätoimittajan mukaan kantelija on mahdollisesti soittanut toimituksen päivystysnumeroon. Koska tarkka soittoaika ei ollut tiedossa, MTV ei pystynyt soittoa varmistamaan, mutta päätoimittaja pitää sitä mahdollisena. 

Päätoimittajan mukaan MTV on jo kantelun seurauksena tarkentanut toimituksen toimintatapoja sähköpostiin tulevien korjaus- ja oikaisupyyntöjen osalta niin, että ne lähetetään jatkossa myös toimituksen päällikön tarkistettavaksi. Niihin pyritään mahdollisuuksien mukaan myös vastaamaan. 

Päätoimittajan näkemyksen mukaan kyseessä ei ole merkittävä asiavirhe, vain asian epätarkka muotoilu. Juttuun on kuitenkin kantelun myötä lisätty sanat ”omia” ja ”laajemmin”, minkä päätoimittaja katsoo olleen selkeyden vuoksi tarpeellista. Kun STT pyysi 31.10. asiakkaitaan oikaisemaan jutun korjatulla juttuversiollaan, myös MTV julkaisi tuon STT:n korjatun jutun oman juttuversionsa tilalla. Jutun muutoksista on mainittu jutun lopussa. 

Ratkaisu 

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.  

Korjauksen huomioarvo on suhteutettava virheen vakavuuteen. Jos jutussa on useita asiavirheitä tai jos virheestä voi aiheutua suurta vahinkoa, toimituksen tulee julkaista uusi juttu, jossa virheellinen tieto yksilöidään ja korjataan. 

MTV julkaisi STT:n tekemän uutisen, joka käsitteli Saksan energiapoliittisia ratkaisuja Ukrainan sodan aiheuttamassa energiakriisissä. Jutussa sanottiin maan palaavan fossiilisten polttoaineiden käyttöön. Tosiasiassa Saksa oli kuitenkin aikeissa korvata fossiilista maakaasua fossiilisella kivihiilellä.  

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että väite fossiilisiin polttoaineisiin palaamisesta oli olennainen asiavirhe, joka toimituksen olisi pitänyt korjata. 

Kantelija oli huomauttanut virheestä MTV:n uutisvinkki-sähköpostiin. Päätoimittajan mukaan sähköposti jäi mahdollisesti epähuomiossa havaitsematta, tai se jäi noteeraamatta, koska korjausta ei ollut tullut myöskään STT:ltä. Lisäksi kantelija kertoo soittaneensa asiasta toimitukseen, mutta päätoimittajalla ei ole asiasta tarkkaa tietoa. 

Neuvosto pitää kantelijan tekemää oikaisupyyntöä riittävänä, eikä Journalistin ohjeiden vaatimus siitä, että olennaiset asiavirheet tulisi korjata viipymättä, näin ollen toteutunut. Kantelija huomautti toimitukselle virheestä neljä päivää jutun julkaisun jälkeen kesäkuussa, mutta MTV reagoi asiaan vasta lokakuussa saatuaan tiedon neuvostolle tehdystä kantelusta. Neuvosto toteaa, että on tiedotusvälineiden vastuulla huolehtia palautekanavien toimivuudesta ja siitä, että niiden viestit tarkistetaan riittävän huolellisesti. 

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 20. ja antaa sille huomautuksen. 

Eero Hyvönen               

puheenjohtaja

Vastaaja: 

MTV 

Ratkaisu tehty: 

25.1.2023 

Ratkaisun tekivät: Eero Hyvönen (pj), Marja Keskitalo, Minna McGill, Valpuri Mäkinen, Harto Pönkä, Henrik Rydenfelt, Margareta Salonen, Timo Sipola, Jani Tanskanen ja Marjukka Vainio-Rossi.

Lue myös:

    Uusimmat