Mainos

SAK paimentaa mielenosoittajia: Pari drinksua yöjunassa ok, häiriköt poistetaan

SAK:ssa uskotaan, että mielenosoittajat saapuvat Helsingin rautatientorille kiukkuisina. Protestoijilta toivotaan kuitenkin asiallista käytöstä ja häiriköt luvataan poistaa alueelta. 

Järjestöpäällikkö Eija Harjula kertoo, että perjantain suurmielenosoitukseen odotetaan jopa kymmeniätuhansia ihmisiä. 

– Ihmiset varmaan lähtevät liikkeelle aika vihaisina. Heihin sattuu, koska hallituksen toimet ovat osuneet heihin tosi lujaa.

Harjulan mukaan mielenilmausta on tulossa turvaamaan noin 100 järjestysmiestä. SAK on myös ohjeistanut omiansa siinä, miten tapahtumassa toimitaan. 

– Meiltä on lähtenyt aika tarkatkin ohjeet jäsenjärjestöjen kautta kentälle esimerkiksi siitä, millaista kylttiä ja banderollia ei sallita. Astalot jätetään pois eikä naamiointia hyväksytä. Mieltä pitää pystyä osoittamaan omilla kasvoillaan. Kaikki epäasiallisuudet riisutaan ammattilaisten toimesta pois.

"Pari drinksua yöjunassa ok"

Harjula sanoo, että myös alkoholinkäytön suhteen mielenosoittajien tulee muistaa terve järki.  

– Kun ihmiset tulevat Helsinkiin yöjunalla, tokihan se vähän kuuluu siihen, että ravintolavaunussa otetaan illalla drinksu tai kaksi. Mutta järki käteen. Alueelta poistetaan selkeästi päihtyneet, jotka aiheuttavat häiriötä.

Harjula kertoo järjestäjien varautuneen myös siihen, että mielenilmaukseen tulee ihmisiä, joiden tarkoitus on aiheuttaa vahinkoa omaisuudelle tai ihmisille. 

– Näitä asioita on käyty läpi poliisin kanssa. Luotamme poliisin ammattitaitoon. Olisin jopa hämmästynyt, jos ääriaineksia ei ollenkaan siellä näkyisi. Kaikki tehdään, jotta epäasiallisuudet ja irtaimistoon tai henkilöihin käyvä vahingonteko estetään. 

Mielenosoitusta ei peruta 

SAK kehottaa työntekijöitä osallistumaan mielenilmaukseen myös etänä. 

– Jos ei pääse paikalle, olisi hyvä käydä näitä asioita läpi parin tunnin ajan työyhteisössä. Meidän nettiadressin kautta voi myös lähettää terveisiä hallitukselle. 

Vaikka kulisseissa kuhisee, mielenosoitusta tuskin perutaan, vaikka tilanne muuttuisi.

– Pyörä pyörii sellaista vauhtia, että tätä olisi nyt aika hankala kääntää taaksepäin. Jos jotain ihmeellistä esimerkiksi tänään pääministerin puheessa tulisi esille, me voisimme todeta, että meillä on ilon mielenosoitus perjantaina, Harjula naurahtaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.