SAK:n puheenjohtaja JHL:n eroaikeista: "Yhtenäisyyttähän tässä tarvittaisiin"

Palkkamallista keskustellaan riitaisissa tunnelmissa 1:53
Katso video: SAK:n Jarkko Eloranta toivoo ammattiyhdistysliikkeeltä yhtenäisyyttä hallituksen paineen edessä.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK keskustelee perjantaina palkkamallista työnantajien kanssa riitaisissa tunnelmissa. Keskusjärjestön edustajiston kokouksessa kuultiin torstaina vahvaa kritiikkiä sen jälkeen, kun Julkisten ja hyvinvointialojen etujärjestö JHL ilmoitti eilen aloittavansa selvityksen SAK:sta eroamista.

Helsingin Paasitornissa kokoontui tänään pontevasti esiintynyt SAK, mutta jäsenliitoissa kytee riita. Julkisia ja hyvinvointialoja edustava JHL ei halua SAK:n neuvottelevan sen puolesta uudesta palkkamallista. Liitossa on erityisesti suivaannuttu siitä, ettei siltä valittu omaa edustajaa perjantaina työnantajien kanssa käytäviin keskusteluihin.

JHL ilmoitti keskiviikkona selvittävänsä keskusjärjestöstä eroamista.

– Ylipäätänsä työehtosopimusneuvottelut kuuluvat ammattiliitolle, ja siitä me pidämme huolen, että tätä palkkamallia, mitä työnantajan kanssa keskustellaan, niin siinä meillä on tietysti vahva oma oikeus sitä lähteä keskustelemaan ja neuvottelemaan, sanoo puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

SAK:n kokousväessä JHL:n eropuheet herättivät närkästystä.

– No se on tietysti heidän oma asiansa miettiä, mikä keskusjärjestö on heille oikea, siihen minulla ei ole enempää kommentoitavaa. Ainakin tämän kokouksen henki on se, että yhtenäisyyttähän tässä tarvittaisiin. Hallitushan tässä on se, joka laittaa kovaa painetta ammattiyhdistysliikkeelle, sanoo puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SAK:n ja toimihenkilöiden STTK:n jäsenliitot tapaavat perjantaina työnantajia. Työehtojen ja palkkojen yhteiseen sopimiseen on halukkuutta, mutta valtakunnallinen palkkakatto ei SAK:lle kelpaa.
Neuvotteluihin osallistuvat myös akavalaiset ammattiliitot, joita edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja yksityisen sektorin neuvottelujärjestö Ylemmät toimihenkilöt YTN

Lue lisää aiheesta: SAK:n jäsenliitoissa kytee riita 

Muokkaus 24.11. kello 14.44: Täydennetty juttua akavalaisten ammattiliittojen osalta.

Lue myös:

    Uusimmat