Teollisuusliiton Riku Aalto vetoaa SAK:n yhtenäisyyden puolesta: "Jos riitelemme keskenämme, voimme yhtä hyvin luovuttaa"

Pöllöraati: Viritteleekö SAK alkuvuodelle yleislakkoa? 11:16
Pöllöraati pohti marraskuun alussa, viritteleekö SAK alkuvuodelle yleislakkoa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto piti oman liittonsa valtuustolle tiistaina puheen, jossa hän vetosi voimakkaasti SAK:n yhtenäisyyden puolesta.

SAK:n yhtenäisyyttä on rasittanut viime aikoina kiistely suhtautumisesta vientivetoiseen palkkamalliin, jonka hallitus haluaisi sementoida lainsäädäntöön asti.

SAK:n suuriin liittoihin kuuluva JHL (Julkisten ja hyvinvointialojen liitto) on vastustanut mallia, koska se veisi erityisesti pienipalkkaisilta aloilta mahdollisuuden kuroa palkkaeroa vientialoihin.

JHL:n johdosta väistynyt Päivi Niemi-Laine väläytti jopa mahdollisuutta erota SAK:sta, mutta Niemi-Laineen väistymisen jälkeen JHL on sanonut käyvänsä tiiviisti keskusteluja SAK:n kanssa.

Teollisuusliiton Riku Aalto vetoaa nyt voimakkaasti SAK:n yhtenäisyyden puolesta.

– SAK:laisen ammattiyhdistysväen yhtenäisyys on ainoa voima suomalaisessa yhteiskunnassa, joka voi onnistua horjuttamaan Petteri Orpon hallituksen kykyä heikentää työntekijöiden asemaa tässä maassa. Jos me riitelemme keskenämme, voimme yhtä hyvin luovuttaa ja antaa hallituksen tehdä, mitä hallitus haluaa, Aalto puhui Teollisuusliiton valtuustolle.

SAK käy parhaillaan työtaisteluja hallituksen työmarkkinapolitiikkaa vastaan.

– Siksi vetoan SAK:n yhtenäisyyden puolesta. Työväenliikkeen riitelystä hyötyvät kaikki muut paitsi duunari, jonka etua vastaan hyökätään nyt poikkeuksellisen voimakkaasti. Kaikki hallitusohjelman heikennykset kohdistuvat yhteen ja samaan ryhmään: työntekijöihin, Aalto sanoo.

Ay-liikkeen silmissä hallitus on tekemässä monta sille epämieluista uudistusta, joihin kuuluvat muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan, irtisanomissuojan ja työehtosopimusten yleissitovuuden heikennyksiä.

– Tilalle saadaan 12 euroa kuukaudessa tuloveronkevennystä ja 4,4 senttiä halvempi polttoaineen litrahinta, Aalto piikittelee hallitusta.

 

Lue myös:

    Uusimmat