Mainos

SAK hyväksyi yhteiskuntasopimuksen

16:13

SAK: hallitus on hyväksynyt työmarkkinajärjestöjen yhteiskuntasopimuksen.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi hetki sitten, että SAK on hyväksynyt alustavasti neuvottelutuloksen äänestyksen jälkeen . Sopimuksen puolesta äänesti 14 liittoa ja vastaan 5 liittoa. Yksi liitto äänesti tyhjää. Tyhjää äänestänyt oli Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.  

Sopimuksen ulkopuolelle ovat ilmoittaneet jättäytyvänsä Palvelualojen ammattiliitto PAM, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY, Elintarviketyöläisten Liitto SEL ja Rakennusliitto.  

Pääministeri Juha Sipilä kävi SAK:n hallituksen kanssa keskusteluja ennen kokouksen alkua. Lyly sanoi, että Sipilän vetoomus selvitti tilannetta.

- Hän informoi hyvin hallituksen tilannetta vero- ja muiden kysymysten olemassolosta sekä pakkolakeihin ja säästöihin liittyvistä asioista. Se edesauttoi ja avasi tätä tilannetta, Lyly sanoo. 

"Leikkaukset pois"

Maan hallitukselta SAK edellyttää, että sen on osaltaan toimittava kilpailukykysopimuksen mukaisesti.

Hallituksen on luovuttava puolentoista miljardin euron leikkauksista sekä veronkorotuksista ja toteutettava veronkevennykset, liitto vaatii tiedotteessaan.

Myös paikallisen sopimisen lakivalmistelussa on edettävä jo sovitusti eli vahvistettava työehtosopimuksien merkitystä työpaikoilla sopimisessa.

– Yrityksiltä odotamme nyt vastuunkantoa investointeina ja valtiolta tukea niiden saamiseksi liikkeelle. Suomeen tarvitaan työllisyyttä ja julkisia investointeja, jotka poikivat yksityisiä investointeja. Vastuu tästä on yrityksillä ja valtiolla, painottaa Lyly.

Kesällä nähdään

SAK on edelleen valmis jatkamaan niin sanotun Suomen mallin valmistelua.

Kilpailukykysopimuksen hyväksymisestä SAK:n hallitus päättää lopullisesti kesäkuussa, kun sopimuksen kattavuus ja maan hallituksen toimet sopimuksen osalta ovat varmistuneet.

Palkansaaja- ja työnantajaliitot neuvottelevat kilpailukykysopimuksen soveltamisesta työehtosopimuksiin toukokuun loppuun mennessä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.