SAK: Hallitus kurjistaa nuorten pätkätyöläisten elämää

SAK on huolestunut nuorten määräaikaistyöntekijöiden aseman kurjistumisesta työelämässä.

Hallitus tavoittelee uusia työpaikkoja helpottamalla määräaikaisten työsuhteiden solmimista. Jatkossa uudelle työntekijälle voisi solmia vuoden aikana kolme määräaikaista työsuhdetta ilman perusteltua syytä, kun nykyisin siihen tarvitaan perusteeksi esimerkiksi sijaisuus tai työn kausiluonteisuus.

– Hallituksen esitys ei pysty vakuuttamaan, että muutos loisi uusia työpaikkoja. Vaarana on, että monet vakituiseksi aiotut työsuhteet tehdään jatkossa määräaikaisiksi ja nuorten pääsy vakituisiin työsuhteisiin vaarantuu, SAK:n työsuhdeasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen toteaa.

Toimeentulosta entistä epävarmempaa

Hallitus aikoo myös pidentää uusien työsuhteiden koeaikoja kuuteen kuukauteen nykyisestä neljästä kuukaudesta.

Koeajan pidentäminen ja määräaikaisten työsuhteiden käytön helpottaminen tekevät pätkätyöntekijän työsuhteesta ja toimeentulosta entistä epävarmempaa sekä lisäävät hänen kuormitustaan.

– Pätkätyöntekijät eivät uskalla puuttua työpaikalla epäkohtiin tai edes pitää kiinni eduistaan, jos he pelkäävät työpaikkansa menettämistä. Jos työntekijä saa potkut koeaikana, voi se aiheuttaa ongelmia työttömyysturvan kanssa, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Hän muistuttaa, etteivät SAK ja muut palkansaajakeskusjärjestöt hyväksy missään nimessä hallituksen esittämiä muutoksia työsopimuslakiin, vaikka järjestöt osallistuivat niitä valmistelevaan työryhmään.

– Palkansaajakeskusjärjestöt ehdottivat, että työnantajalla olisi velvollisuus kertoa syy, miksi työsuhde puretaan koeajalla. Emme saaneet mitään työntekijän asemaa turvaavia elementtejä eteenpäin lakimuutoksia valmistelevassa työryhmässä.

Tilastojen mukaan määräaikaisissa työsuhteissa on usein nuoria työntekijöitä. Alle 25-vuotiaista naistyöntekijöistä melkein puolet työskentelee määräaikaisissa työsuhteissa ja saman ikäisistä miestyöntekijöistä määräaikaisissa työsuhteissa on hieman alle 40 prosenttia.

Kaikista työllisistä määräaikaisia on 15,6 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat