Sairauslomalta töihin: Uusi työ, vanha palkka

Uusi työ - vanha palkka 2:05

Tulevaisuudessa sairauslomalta tullaan yhä useammin niin sanottuun korvaavaan työhön. Korvaava työ tarkoittaa työtä, jota voidaan tehdä myös sairauslomalla: esimerkiksi murtunut nilkka ei estä työtä, jota voi tehdä istuen.

Korvaavan työn mallia on toteutettu Suomessa teollisuudessa, nyt se on leviämässä myös kuntiin. Oulussa korvaavan työn malli käynnistyi viime vuonna ja kokemukset ovat erinomaiset.

- Jos tämä asia muutetaan rahaksi, voidaan todeta että kolmessa kuukaudessa on säästynyt rahaa yli 200 000 euroa. Tämä tarkoittaa noin 800-900 000 euroa vuodessa, laskee Oulun henkilöstöjohtaja Unto Lehtonen.

Työnantajan lisäksi myös työntekijät ovat tyytyväisiä. Lähihoitaja Kaisa Taskisen pitkä sairausloma vaihdettiin viime syksynä korvaavaan työhön toimistossa.

- Mieluummin olen töissä kuin pitkällä sairaslomalla kotona, kun en varsinaisesti tunne itseäni sairaaksi, sanoo Taskinen.

Hän ennätti työskellä lähihoitajana kymmenen vuotta.

- Minulla on lapsesta saakka ollut atooppinen ihottuma käsissä ja se on vuosien varrella vain  pahentunut. Se ei enää kestä hoitotyön aiheuttamaa rasitusta eli käsidesin käyttöä. jatkuvaa käsienpesua ja kertakäyttökäsineitä, kertoo Taskinen.

Vapaaehtoinen järjestely

Korvaavan työn mallin taustalla on tosiasia, jonka mukaan työhönpaluu pitkältä sairauslomalta on vaikeaa.

- Meillä on tutkimuksia esimerkiksi selkäsairauksien osalta. Jos olet ollut 20 viikkoa pois töistä,  niin alle puolet työntekijöistä palaa enää koskaan töihin, kertoo ylilääkäri Tuomas Kopperoinen Oulun työterveydestä.

Korvaavasta työstä sovitaan aina lääkärin kanssa ja se on työntekijälle vapaaehtoinen.

- Asenne on aika iso kysymys tässä. On totuttu siihen, että jos on jotakin sairautta, se tarkoittaa automaattisesti poissaoloa työstä. Siitähän ei ole kysymys, sanoo henkilöstöjohtaja Unto Lehtonen.

Oulussa nähdään, että malli voi muuttaa koko työkulttuuria.

-Ylipäätään suhtautuminen poissaoloista puhumiseen ja työkyvystä puhumiseen muuttuu  avoimemmaksi. Ruvetaan miettimään sitä, että työtä oikeasti voidaan muokata ja räätälöidä myös siellä työnantajapuolella, sanoo Tuomas Kopperoinen.

Työntekijöitä houkuttaa se, että korvaavan työn ajalta maksetaan palkka aina alkuperäisen työn mukaan. Kokeilu voi myös avata uusia ovia - näin kävi Kaisa Taskiselle.

- Olen päässyt uudelleen koulutukseen ja opiskelen nyt sosionomi-diakoniksi, kertoo Taskinen.

Oulun lisäksi korvaavan työn mallia ollaan ottamassa käyttöön useissa kunnissa tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat