Sairaiden eläinten hoito ontuu turkistarhoilla

Takaraajahalvauksia, silmätulehduksia, raajojen puutoksia, löysiä niveliä, tulehtuneita haavoja - kaikkia näitä löytyy Suomen turkistarhoilta.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma sai Oikeutta Eläimille -järjestöltä videokuvaa turkistarhoilta eri puolilta Suomea. Yli kahdeksaakymmentä turkistarhaa kuvattiin salaa touko-marraskuun aikana. Kyseessä on Suomen laajin tuotantoeläimiin kohdistunut salakuvausoperaatio. Järjestön mukaan eläinten olot tarhoilla olivat erittäin huonot.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston valvontaeläinlääkäri Annikki Latvala-Kiesilän mukaan videoilla näkyvistä eläimistä osa tulisi lopettaa välittömästi.

- Jos vasen takajalka puuttuu, niin ehdottomasti nopea lopetus eläimelle, toteaa Latvala-Kiesilä kuvamateriaalia katsoessaan.

Kuvissa näkyy myös useita eläimiä, joilla on paha silmätulehdus.

- Olen sanonut tiloilla, että jos eläimen silmä alkaa rähmiä, tulehdukseen on hankittava eläinlääkäriltä antibiootit tai sitten eläin tulee lopettaa. Joka tapauksessa toimenpide tulee tehdä heti. Se, että tarhaaja ajattelee seuraavansa tilannetta ja sairauden etenemistä viikon, on turhaa.

Kuvissa ja kokemuksissa ristiriitaa

Ristiriita salaa kuvatun materiaalin ja lääninvalvojan omien kokemusten välillä on suuri. Latvala-Kiesilä ei omien sanojensa mukaan ole milloinkaan nähnyt tarhoilla niin huonokuntoisia eläimiä, kuin mitä videoissa näkyy.

- En koskaan. Joskus tiloilla kierrellessäni olen havainnut esimerkiksi ketun, joka ei pysy jaloillaan. Tällöin tarhuri on välittömästi lopettanut eläimen ja näin pitäisi tehdäkin, toteaa Latvala-Kiesilä.

Aluehallintoviraston valvontaiskut turkistarhoille tehdään satunnaisotantojen perusteella, tiloille ennakkoon ilmoittamatta.

- Noin viisi prosenttia turkistiloista tarkastettiin viime vuonna. Viime vuoden tarkastuksilla annetut huomautukset olivat aika pieniä, häkeistä saattoi puuttua esimerkiksi purukapuloita tai sitten häkkien luukuissa saattoi olla piikkejä. Keskimäärin nämä puutteet olivat sellaisia, että ne liittyivät ennemminkin tarhojen rakenteisiin kuin eläinten hyvinvointiin, kuvailee Latvala-Kiesilä.

Selityksiä ristiriidalle on monia.

- Voisin ajatella, että järjestöjen tekemän kuvauksen ja varsinaisten tarkastusten välillä on ollut viivettä. Näin ollen osa eläimistä on jo lopetettu ja osa nahkottu, kun valvoja saapuu paikalle. Lisäksi olen kuullut, että osa eläimistä olisi joskus kuvattu sairashäkeistä, jatkaa Latvala-Kiesilä.

Sairashäkit ovat paikkoja, jonne voidaan siirtää sairastuneita eläimiä, jotta ne eivät tartuttaisi tai altistaisi muita eläimiä sairauksille.

Uusilla kuvanauhoilla hoitamattomia sairaita eläimiä ja matoja kuhisevia ruumiita lojuu kuitenkin elävien kanssa samoissa häkeissä.

Katso Hanna Takalan juttu:

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat