Suomalainen ketunnahka on maailmalla haluttu laatutuote

Suomalaisilla turkistarhoilla menee nyt hyvin. Alan tulevaisuudennäkymät ovat kirkastuneet vuoden 2009 jälkeen, jolloin sinikettujen tuotanto Kiinassa romahti ylituotannon vuoksi. Puolessatoista vuodessa Suomesta tuli maailman merkittävin ja laadukkain ketunnahkojen tuottajamaa.

Suomessa on nyt noin tuhat turkiseläintarhaa, joista tuotetaan markkinoille vuosittain noin kaksi miljoonaa minkinnahkaa ja yli kaksi miljoonaa ketunnahkaa. Suomalaisena erikoisuutena tuotetaan lisäksi supikoirannahkoja vuosittain noin 150 000 kappaletta.

99,5 prosenttia Suomessa tuotetuista turkiseläinten nahoista myydään ulkomaille.

- Päämarkkinat ovat Kiinassa. Lisäksi nahkoja viedään Venäjälle, Länsi-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, kertoo Turkistuottajien viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä.

Suomessa tuotetut nahat myydään kansainvälisissä huutokaupoissa. Nahkojen maailmanmarkkinahinta määrittyy huutokauppatilanteessa aina sen hetkisen kysynnän ja tarjonnan mukaan.

- Vielä vuonna 2009 yhdestä siniketun nahasta maksettiin noin 45 euroa ja se oli tuottajan näkökulmasta alle tuotantokustannusten. Puolessatoista vuodessa hinnat ovat tuplaantuneet ja nyt puhutaan lähes sadasta eurosta, kuvailee Mononen-Mikkilä.

Turkiksia käytetään yhä monipuolisemmin

- On vaikea ennakoida, mihin suuntaan ala kehittyy. Positiivista on se, että turkista on jo useamman vuoden näkynyt ennätyksellisen paljon muotimallistoissa. Jos on niin, että Kiinan talouskasvu jatkuu, Venäjän talous pysyy hyvällä tolalla ja muodin luojat tekevät kiinnostavia innovaatioita, en näe syytä, miksi alan tulevaisuus ei voisi jatkua hyvänä, pohtii Mononen-Mikkilä.

Turkistarhausta pyritään hänen mukaansa lisäksi jatkuvasti kehittämään Suomessa erilaisilla hankkeilla.

- Suomessa on voimakas tulevaisuudenusko tähän alaan. Haluamme brändätä tämän laadukkaaksi tuotteeksi, jota kasvatetaan suomalaisella maaseudulla.

Kymmenen vuotta sitten turkistiloja oli Suomessa kaksi kertaa enemmän kuin nyt. Noin kahdestatuhannesta tilasta on tultu noin tuhanteen tilaan, mutta samalla tilojen koko on koko ajan kasvanut.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat