Sairaanhoitopiirit huolissaan potilasturvallisuudesta

Piirit pelkäävät, että kaikkia potilaiden henkeä uhkaavia tilanteita ei pystyttäisi hoitamaan, jos hoitohenkilökunnan irtisanoutuminen toteutuu.

Sairaanhoitopiirien mukaan hoitajaliitto Tehyn joukkoirtisanoutumiset vaikuttaisivat sairaaloihin odotettua pahemmin.

Sairaanhoitopiirit arvioivat, että potilaita voidaan menettää jo muutamassa tunnissa työtaistelun alun jälkeen.

Yliopistosairaaloiden kriittisimmistä toiminnoista on irtisanoutumassa jopa 70-100 prosenttia hoitajista. Työtaistelu koettelisi pahiten esimerkiksi teho-osastoja ja päivystysleikkauksia.

Sairaanhoitopiirien mukaan Tehy olisi ilmoittanut 5. marraskuuta jätettävistä uusista irtisanoutumisista.

Tehy päättää uhan laajentamisesta ensi tiistaina

Hoitoalan Tehy päättää ensi tiistaina, onko liiton irtisanoutumisuhkaa tarpeen laajentaa. Uusia nimiä olisi parisentuhatta.

Lähtijöiden nimiä on kerätty tällä viikolla. Osa olisi sairaanhoitopiireistä, joissa hoitajat jo nyt ovat uhanneet lähteä töistä, osa uusilta paikkakunnilta, kertoo Tehyn järjestöpäällikkö Kirsti Viljakainen.

Uusi lista ei ole mikään yllätys, sillä Tehy kertoi lisänimien keräämisestä jo silloin, kun liitto lokakuun puolivälissä ilmoitti liki 13 000 hoitajan irtisanoutumisesta.

Työnantajapuolelta uusia arviota irtisanoutuvien määrästä ei ole julkistettu. Sen oletetaan olevan nyt 12 500.

Lähes kaksi kolmasosaa irtisanoutumisista kohdistuu viiteen suurimpaan yliopistolliseen sairaalaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun Husin toimitusjohtaja Kari Nenonen sanoi nykyisen luvun olevan 2870 hoitajaa.

Vaasassa luku on suhteellisesti muita suurempi. Noin 1000 tehyläisestä 628 irtisanoutui ja 68 peruutti ilmoituksensa.

Jos sopua ei lähiviikkona synny, irtisanoutuvat hoitajat ovat viimeistä päivää töissä maanantaina 19. marraskuuta.

Tehy torjuu työtaistelun rajoittamisen

Tehy tyrmää sairaanhoitopiirien vaatimukset työtaistelutoimien rajoittamisesta. Liitto kummeksuu työantajan intoa ratkaista kiista sillä, että yhteiskunta puuttuisi työtaistelutoimiin. Yksinkertaisin ja terveydenhuollon tulevaisuuden kannalta kestävin ratkaisu on löydettävissä neuvottelupöydästä, järjestö opastaa.

Tehystä korostetaan myös, että toisin kuin sairaanhoitopiirien tämänpäiväisessä kannanotossa todetaan, Tehyn työtaistelutoimi on perustunut vapaaehtoisuuteen eikä sitä näin ollen ole voitu kohdistaa tiettyihin yksiköihin tai toimintoihin.

Tehy korostaa, että huoli potilasturvallisuudesta on yhteinen.

Työriita tuottaa jo tuomioita

Työtuomioistuin pyrkii lähiaikoina, mahdollisesti jo huomenna, tekemään juridisia ratkaisuja kiistassa.

Kunnallinen työmarkkinalaitos on vienyt Tehyn oikeuteen, koska irtisanoutuminen on työnantajan mukaan laiton työtaistelukeino noin 800:lla virkasuhteessa olevalla. Tuloksena voi tulla sakkoja Tehylle ja sen ammattiosastoille.

Tehy teki KT:sta ja kolmesta sairaanhoitopiiristä kanteen, koska työnantaja on liiton mielestä rikkonut virkaehtosopimuslakia. Tehyn mukaan painostuskirjeet ja irtisanoutuvien paikkojen julistaminen haettavaksi eivät ole laillisia työtaistelutoimia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat