Sairaalaan syömishäiriön vuoksi joutunut kirjailija Me Naisissa: "Olin pelkkä luukasa"

182 senttiä pitkä Miki Liukkonen kertoo haastattelussa painaneensa pari vuotta sitten vain 53 kiloa.

Kirjailija ja runoilija Miki Liukkonen, 27, puhuu uudessa Me Naiset -lehdessä syömishäiriöstään. Kolme runokokoelmaa ja kaksi romaania urallaan julkaissut Liukkonen kertoo elämänsä olleen vuonna 2014 kaoottista.

Kaaos väheni, kun vähensi syömistä.

– Kylläisestä olosta muodostui salakavalasti negatiivinen tunne. Jos vatsa oli täynnä, oli raskas ja veltto olo. Aloin huomaamatta mennä kohti syömishäiriöisen ajattelutapaa, jossa ruoka on pahasta. Totuin nälkään, esikoisteoksensa Valkoisia runoja vuonna 2011 julkaissut Liukkonen toteaa.

Liukkosen lähipiiri oli huolissaan miehen syömisestä ja alkoholinkäytöstä – kirjailija kävi baarissa usein. Pahimmillaan hän painoi 53 kiloa, mikä on yläasteikäisen tytön paino. Liukkonen oli painoindeksin mukaan merkittävästi alipainoinen.

Asiaan tuli muutos vuonna 2015, kun Liukkonen sai jonkinlaisen hermoromahduksen.

– Oli aamu, tärisin ja olin pelkkä luukasa. Soitin isälle, että kaikki ei ole hyvin. Isä tuli hakemaan ja vei minut psykiatriselle poliklinikalle. Sain vahvan rauhoittavan lääkkeen ja pystyin kertomaan heille koko elämäntarinani, kirjailija sanoo.

Nyt sairaalareissusta on kulunut alle kaksi vuotta ja Liukkonen painaa noin 61 kiloa. Miehen uusi romaani julkaistaan huhtikuussa.

Liukkonen sanoo haastattelussa, että syöminen ei ole vieläkään helppoa.

– Järki sanoo, että mitä väliä, sähän olet parantunut. Mutta siellä ne ajatukset vain kummittelevat. Tiedän, että menee vuosia päästä sairaan ihmisen mentaliteetista eroon. Ärsyttää, että vielä en pysty. Mutta haluaisin voittaa tän jutun.

Miki Liukkonen voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2009. Hänen esikoisromaaninsa Lapset auringon alla julkaistiin vuonna 2013. Teos oli Runeberg-palkintoehdokkaana.

Lue myös:

    Uusimmat