Mainos

Sairaala tuskastui iäkkäiden päihdeongelmiin: Leikkauksia peruuntuu ja siirtyy humalan takia

Eläkeikäisten päihteiden käyttö aiheuttaa ongelmia Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Etenkin tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoito hankaloituu alkoholin liikakäytön seurauksena.

Taysin tiedotteen mukaan sairaalaan tulee lähes päivittäin kiireellistä hoitoa tarvitsevia päivystyspotilaita, joiden päihtymys estää tarvittavien tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvien toimenpiteiden tekemisen. Päihtymyksen takia toimenpiteitä joudutaan myös siirtämään eteenpäin.

Kuukausittain eläkeikäisiä päihtyneitä potilaita on kymmenittäin. Tays kertoo, että potilaat ovat tyypillisesti katuneita, pudonneita tai muuten itsensä päihtyneenä loukanneita.

Erityisesti päihtyneitä eläkeikäisiä tulee Taysiin arkipäivisin, siinä missä työikäiset loukkaavat itsensä juopuneina viikonloppuisin. Joukossa on ollut myös useita korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia potilaita, Taysista kerrotaan.

– Moni kuvittelee hallitsevansa oman alkoholinkäyttönsä. Sitä myös peitellään läheisiltä. Kaatumistapaturmat ovat kuitenkin hyvä mittari ilmiölle. Sairaalahoitoa vaativan tapaturman yhteydessä asian vakavuus ja laajuus tulee lopulta ilmi, kertoo osastonylilääkäri Heikki Mäenpää Taysin tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualueelta.

Päihtyneille potilaille ei voida suorittaa leikkauksia, eikä pitkään jatkunutta yhtäjaksoista juomista ole helppoa lopettaa. Osastoilla on jouduttu aloittamaan potilaille päihdevieroitus ennen kuin leikkaukseen menoa voidaan alkaa valmistelemaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.